Účtovníctvo, Dane & Legislatíva | Dane

Maďarsko pripravuje najvýznamnejšiu zmenu v daňových priznaniach od roku 1988

Na Slovensku sa o presune prípravy daňových priznaní na Finančnú správu momentálne neuvažuje, Ministerstvo financií sa však touto otázkou bude po ukončení prebiehajúcich IT projektov pravdepodobne zaoberať

Maďarská vláda a Finančná správa (NAV) pripravujú podľa portálu portfolio.hu najvýznamnejšiu zmenu v príprave a podávaní daňových priznaní k dani z príjmov fyzických osôb od roku 1988. Jej cieľom je úplne oslobodiť daňovníkov od prípravy daňových priznaní, ktoré bude pripravovať Finančná správa a daňovníci ich iba odsúhlasia. Prípravu zmien potvrdili maďarskí vládni predstavitelia.

Prvý krát má Finančná správa pripraviť daňové priznania na odsúhlasenie v roku 2017 (za rok 2016). Zároveň má oslobodiť zamestnávateľov od povinnosti podávať ročné hlásenia o príjmoch zo závislej činnosti a ročného zúčtovania preddavkov a tým znížiť ich administratívne zaťaženie. Finančná správa do priznania zahrnie iba informácie o príjmoch zo závislej činnosti, ak budú mať daňovníci – fyzické osoby aj iné príjmy, budú ich musieť doplniť.

Zmeny sú zatiaľ v štádiu príprav a rozhodnutie o ich zavedení a o rozsahu a termíne zavedenia zatiaľ nepadlo.

Súvisiaci článok: Česká finančná správa sa pripravuje na nové kolo daňových kontrol

Na otázku, či sa na Slovensku v súčasnej dobe uvažuje o podobných zmenách, ako sa pripravujú susednej Maďarskej republike, odpovedalo Ministerstvo financií záporne, zároveň však dodáva, že po ukončení prác na aktuálnych prioritách Finančnej správy SR v oblasti informatiky sa touto otázkou bude vzhľadom na jej prínosy pravdepodobne zaoberať. Finančná správa bude mať pre realizáciu tejto úlohy po celkovej stabilizácii nového daňového IT systému dobrú východiskovú pozíciu.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: