Stratégia & Financovanie | M&A

M&A v regióne SVE poznačila ukrajinská kríza, vyhliadky sa zlepšujú

Po slabšom 2014 má 2015 našliapnuté na viacero zaujímavých transakcií, zlepšujúci sa ekonomický sentiment M&A pomáha

Zatiaľ čo je M&A aktivita v západnej Európe na vzostupe, región strednej a východnej Európy (SVE) vlani doplácal na rusko-ukrajinský konflikt a zvýšenú nervozitu investorov z toho, ako sa vzájomné sankcie medzi západom a Ruskom odrazia na jeho hospodárskom vývoji. V roku 2014 klesol počet zverejnených M&A transakcií v regióne medziročne o 14 % na 2 200 a ich hodnota dokonca až o 43 % na 64 mld. eur. Na Slovensku počet transakcií rástol druhý rok po sebe a dosiahol 58.

Vyplýva to z každoročnej štúdie právnickej spoločnosti CMS Emerging Europe: M&A Report 2014/2015", na príprave ktorej sa tento rok podieľali aj spoločnosti EMIS a AIG.

Ruská federácia predstavovala až 33 % z celkového počtu transakcií, nasledovalo Poľsko (13 %) a Turecko (12 %). Najviac predajov – 364 (17 %) bolo ohlásených v priemysle. Popri zahraničných investoroch sú čoraz aktívnejšie veľké lokálne firmy, ako poľský PKN Orlen, KGHM a PZU, český EPH, PPF, ČEZ a KKCG, maďarská OTP a MOL alebo Penta.

Aktivita private equity firiem

Počet PE transakcií vlani mierne narástol na 248, celková hodnota klesla o 30 %. Predaje boli podobne ako v roku 2013 poznačené pretrvávajúcimi rozdielmi v predstave o predajnej cene medzi predávajúcim a kupujúcim, čo v mnohých prípadoch viedlo k neúmernému predlžovaniu rokovaní alebo odstúpeniu od transakcie. Podobne ako v západnej Európe pokračuje intenzívny boj o najlukratívnejšie aktíva, ktorých predajná cena vo väčšine prípadov dosahuje alebo presahuje plnú trhovú hodnotu. Najčastejšie sa jedná o firmy, ktoré dobre odolávajú makroekonomickým výkyvom, majú silný cashflow a trhové postavenie alebo unikátny produkt. Miláčikmi PE investorov zostávajú Poľsko a Česká republika, z odvetví ICT, real estate a výrobný priemysel.

Viaceré PE firmy aktívne v regióne SVE získali v uplynulých dvoch rokoch kapitál do nových fondov. Vlani uzavrela 800 miliónový Fund IV firma Mid Europa Partners, rok predtým nazbierali nové prostriedky Abris a Enterprise Investors. Poľský CEE Equity Partners získal 1,5 mld. dolárov od Export-Import Bankd of China určených na investície v krajinách SVE primárne do aktív v infraštruktúre, telekomunikáciách, energetike a špecializovanej výrobe. O SVE sa zaujímajú aj veľké medzinárodné PE firmy, ako KKR (koncom roku 2013 kúpil za 1 mld. eur vedúceho poskytovateľa platených TV služieb v juhovýchodnej Európe SBB/Telemach), TPG (akvizícia developera logistických parkov PointPark Properties) či Blackstone, ktorý v našom regióne investuje do nehnuteľností.

Zlepšujúce sa makroekonomické prostredie, nové fondy a lacné financovanie v tomto roku pravdepodobne povedú k zvýšenej aktivite PE firiem našom regióne.

Slovensko

Aj keď je slovenský M&A trh mnohonásobne menší ako poľský alebo český, priaznivé makroekonomické vyhliadky a rastúca domáca spotreba majú potenciál pritiahnuť selektívne investície. Hodnota transakcií klesla vlani na 473 mil. eur zo 720 mil. eur v roku 2013, počet transakcií sa zvýšil na 58 zo 49. Relatívne veľký počet transakcií u nás realizujú aj private equity firmy. Najaktívnejšími odvetviami boli vlani ICT, priemyselná výroba a maloobchod.

Medzi minuloročné transakcie patrili napríklad kúpa Towercomu austrálskym Macquarie v odhadovanej hodnote 200 mil. eur, kúpa košického KOSITU firmou Wood & Co (14,3 mil. Eur), akvizícia kontraktačného výrobcu liekov HBM Pharma lotyšským Grindeks, predaj Slovanetu, akvizícia RWE IT Slovakia vietnamským FPT Software, či odchod Rheinische Post z Petit Pressu.

V roku 2015 je rozbehnutý predaj podielu Enelu v Slovenských elektrárňach, predaj vládneho 49 % podielu v Slovak Telekome (cez burzu), predaje dcérskych spoločností ZS Cargo, odpredaje aktív Holcimu, možný predaj aktív Tesca, údajné plány E.ON predať svoj podiel v ZSE, zámer Sberbank vycúvať z nášho regiónu či predaj banky Zuno. Na slovenskom trhu sú čoraz aktívnejšie aj čínske firmy vystupujúce v podobe investora.

Výhľad pre región

Investori ako aj predávajúci potrebujú pri M&A transakciách predovšetkým stabilné prostredie, nie nevyhnutne rýchlo rastúcu ekonomiku. Potrebujú mať istotu, že za 6 mesiacov, keď budú predaj uzatvárať, sa ekonomické prostredie a vyhliadky pre predávanú firmu (a tým jej hodnotu) radikálne nezmenia. Ešte v októbri minulého roka si podľa prieskumu CMS 41 % riaditeľov firiem v SVE myslelo, že rusko-ukrajinský konflikt bude naďalej na M&A sentiment pôsobiť negatívne. Tieto obavy sa zďaleka úplne nerozplynuli, a pridali sa k nim aj obavy z odchodu Grécka z eurozóny.

Zatiaľ sa však zdá, že región zostáva stabilný. Napriek minuloročnej skepse sa postupne ukazuje, že udalostiam za jeho východnými hranicami odoláva bez väčšej ujmy, a najmä ekonomiky krajín V4 sa zotavujú a majú našliapnuté na solídny rast. Očakávanie vyššej M&A aktivity vyplýva aj z viacerých nedávno zrealizovaných prieskumov medzi riaditeľmi firiem pôsobiacich v SVE. Dôležitým faktorom bude aj to, či si kontinentálna časť EÚ udrží sľubné zlepšovanie makro vývoja, a či sa podarí izolovať prípadnú eskaláciu konfliktu na Ukrajine a dlhovej krízy v Grécku.

K nárastu aktivity môže prispieť aj extrémne lacné bankové financovanie, to však samo o sebe väčší počet transakcií neprinesie. Tak strategickí predávajúci a kupujúci, ako aj private equity investori, pristupujú k M&A podstatne opatrnejšie ako pred rokom 2008, a do akvizícií sa väčšinou púšťajú iba vtedy, ak im vhodne pasujú do rozvojovej stratégie.

V súčasnosti sú rozbehnuté viaceré významné transakcie, ako je predaj Slovenských elektrární, odpredaj výrobných aktív zo strany Holcimu a Lafarge v Rumunsku, Maďarsku, Česku a na Slovensku, konsolidácia a reštrukturalizácia bankového trhu (Sberbank, prehodnocovanie investícií v SVE zo strany rakúskych a talianskych bánk), ako aj veľké pripravované transakcie v poľskej energetike a bankovníctve.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: