Stratégia & Financovanie | Reštrukturalizácie

KVV Group: J&T a Arca údajne manipulujú predaj pohľadávky voči oceliarni SSM Strážske

Podľa ukrajinskej oceliarne KVV Group majú uchádzači o pohľadávku Českej exportnej banky voči SSM Strážske J&T a Arca Capital manipulovať proces predaja, Arca údajne zastupuje Hoffmanna

Predstavitelia ukrajinských oceliarní KVV Group podali trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Podanie sa týka tendra na predaj pohľadávky Českej exportnej banky (ČEB) voči slovenským oceliarňam Slovakia Steel Mills. Podľa Ukrajincov bola súťaž opakovane zmanipulovaná. Podanie trestného oznámenia potvrdil hovorca Najvyššieho štátneho zastupiteľstva ČR Peter Malý. Informoval o tom na svojej internetovej stránke český denník E15.

Česká exportná banka požičala v roku 2007 slovenským oceliarňam 4,6 miliardy korún (166,05 milióna eur) na vybudovanie závodu výmenou za to, že technológiu dodajú českí exportéri. Oceliarne začali vyrábať v roku 2011, v nasledujúcich dvoch rokoch ale každý rok vykázali stratu zhruba v hodnote jednej miliardy korún. Česka exportná banka preto vypísala tender na predaj pohľadávky, ktorá vznikla nesplácaním úveru.

O pohľadávku sa uchádzali akcionári J&T, Arca Capital a ukrajinská KVV Group. Ale ani po troch pokusoch súťaž nikto nevyhral. Ukrajinci si teraz sťažujú, že zlyhali, hoci ponúkli o 25 miliónov eur viac ako druhá Arca Capital. Tender považujú za zmanipulovaný.

Ukrajinská skupina sa zároveň domnieva, že manipulovanie tendra dohodli jej konkurenti v súťaži. KVV Group má vraj k dispozícii SMS správy, v ktorých Pavol Krúpa z Arca Capital otvorene priznal, že zastupuje partnera J&T Mária Hoffmanna s cieľom odkúpiť problematickú pohľadávku Českej exportnej banky. V týchto správach vraj Pavol Krúpa navrhuje zástupcom KVV Group stretnúť sa v Prahe s akcionármi J&T za účelom dohody schémy zmanipulovania tendra na predaj danej pohľadávky.

Česká exportná banka sa k obvineniam nechcela vyjadriť. "Banka plne rešpektuje platný český zákon o bankách vrátane požiadavky dodržiavať bankové tajomstvo. Neprislúcha jej preto vyjadriť sa k akýmkoľvek špekuláciám na adresu klientov," povedal jej hovorca Petr Križan.

Naopak, spolumajiteľ slovenských oceliarní Mário Hoffmann po zverejnení obvinenia na internetovej stránke biztweet.eu označil tvrdenia KVV Group za zámerne nepravdivé. Ide vraj o konkurenta Slovakia Steel Mills a sám uvažuje o podaní trestného oznámenia na KVV Group.

Voči SSM Strážske začal Okresný súd Košice I v októbri reštrukturalizačné konanie, a to na podnet samotnej oceliarne. Podľa Obchodného vestníka však oceliareň neskôr podala aj podnet na začatie konkurzného konania, ktoré ten istý súd aj začal, ale z dôvodu prebiehajúceho reštrukturalizačného konania bolo zo zákona prerušené až do zastavenia reštrukturalizačného konania alebo do povolenia reštrukturalizácie.  

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

2

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: