Stratégia & Financovanie | M&A

Kúpa Slovenských elektrární by pre ČEZ mala zmysel, manažment je za

Top manažment spoločnosti ČEZ je naklonený predložiť ponuku na akvizíciu 66% podielu talianskeho Enelu v Slovenských elektrárňach, konečné slovo bude mať česká vláda

Český energetický koncern ČEZ má povinnosť zvážiť, či podá ponuku na kúpu Slovenských elektrární. V rozhovore pre agentúru Bloomberg to povedal český minister priemyslu a obchodu Jan Mládek. Táto akvizícia by podľa neho mala veľký zmysel, keďže by sa opäť vytvorila energetická spoločnosť, ktorá existovala pred rozdelením Československa v roku 1993.

Taliansky koncern Enel 10. júla oznámil, že sa bude snažiť predať svoje slovenské a rumunské aktíva. ČEZ by mal podľa Mládka pouvažovať o prípadnej ponuke na kúpu slovenskej divízie Enelu.

Šéf ČEZ Daniel Beneš v apríli vyhlásil, že koncern ľutuje, že nekúpil Slovenské elektrárne v roku 2006, keď bol na predaj väčšinový podiel. Dodal, že by bol otvorený tomu, aby ČEZ podal ponuku na 66-% podiel v elektrárňach, ktorý vlastní Enel.

"ČEZ najprv vyhodnotí ponuku, a potom sa štát ako jeho hlavný akcionár rozhodne, či sa o to bude usilovať, alebo nie," povedal pre Bloomberg Mládek. Konečné slovo teda bude mať česká vláda, ktorá kontroluje v ČEZ 70-% podiel.

Akcia Enelu na milánskej burze posilnila o 3,4 % na 4,25 eura a akcie ČEZ na pražskej burze oslabila o 0,3 % ma 584,1 Kč (21,28 eura).  Ďalším potenciálnym záujemcom o kúpu Slovenských elektrární je podľa mediálnych správ ruský Rosatom. Hovorkyňa ČEZ Barbora Půlpánová odmietla komentovať uvedené informácie vzhľadom na to, že český koncern má záujem o slovenský trh.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: