Stratégia & Financovanie | M&A

Islandský fond Nordic Partners predáva Hamé

Islanďania kúpili Hamé v roku 2008 od Leoša Novotného za 4,5 miliardy Kč

Český výrobca trvanlivých a chladených potravín Hamé zrejme zmení majiteľa. Informuje o tom portál E15.cz. Jeho stopercentný akcionár, islandský investičný fond Nordic Partners, ho ponúka na predaj. Záujem oň majú zahraniční hráči zo sektoru a aj českí investiční dravci. 

Islanďania kúpili Hamé v roku 2008 od Leoša Novotného za 4,5 miliardy Kč (163,68 milióna eur). Medzi záujemcami o úspešnú firmu sú aj nórska Orka, ktorej v Česku patrí Vitana a chorvátska Podravka.

Hamé podniká v zahraničí najmä v Rusku a čoraz viac sa zameriava aj na Čínu a Afriku. Produkuje v 10 závodoch, z nich je sedem v Česku, po jednom v Rusku a v Rumunsku. Najnovšie prikúpila najväčšieho slovenského výrobcu majonéz, tatárskych omáčok a dresingov, spoločnosť Doma Prešov.

Firma Hamé zamestnáva 2400 ľudí. Vlani investovala do výroby 156 miliónov Kč. Peniaze smerovali najmä do českých kapacít v Kunoviciach, Podivíne a v Babiciach. Tento rok majú vzrásť investície o 219 miliónov Kč.

Potravinársky koncern dosiahol vlani najmä vďaka exportu tržby vyše 5 miliárd Kč. Pre Hamé je Slovensko druhý najdôležitejší trh. V 1. polroku tohto roka vykázala spoločnosť na Slovensku tržby 15,5 milióna eur, čo bol medziročný nárast 3 %.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: