Účtovníctvo, Dane & Legislatíva | Dane

Informácia k novele zákona o dani z pridanej hodnoty

V nadväznosti na schválenú novelu zákona o DPH zverejnilo Finančné riaditeľstvo SR informáciu, ktorá popisuje blížiace sa zmeny

Jednotlivé zmeny nadobúdajú účinnosť nasledovne:

Od 1. októbra 2014

  • Zníženie limitu pre podávanie súhrnných výkazov („SV“) za obdobie kalendárneho štvrťroka – mení sa limit z hodnoty 100 000 EUR na 50 000 EUR. V tejto súvislosti Finančné riaditeľstvo SR upozorňuje na možnosť vzniku situácie, kedy daňové subjekty, ktoré v súčasnosti podávajú SV štvrťročne, budú povinné podať SV už za kalendárny mesiac október 2014 do 25. novembra 2014.
  • Podávanie SV daňovými zástupcami – pôjde len o zosúladenie lehoty na podávanie SV s lehotou ustanovenou v § 80 ods. 9 zákona o DPH, t. j. v lehote do 25 dní po skončení kalendárneho mesiaca.

Od 1. januára 2015

  • Osobitné úpravy pre Mini One Stop Shop („MOSS“) – mení sa miesto dodania elektronických služieb, telekomunikačných služieb a služieb rozhlasového a televízneho vysielania, ktoré sú poskytované nezdaniteľným osobám poskytovateľmi usadenými, ako aj neusadenými na území EÚ. Využívanie tejto úpravy je dobrovoľné. Hlavným cieľom je zbavenie sa administratívnej záťaže v podobe povinnosti registrácie poskytovateľa v každej členskej krajine spotreby.
  • Zjednodušením je aj splnenie si povinnosti priznať a uhradiť daň prostredníctvom jedného daňového priznania podaného cez portál členského štátu identifikácie. Daňové priznanie sa podáva elektronicky za každý kalendárny štvrťrok (bez ohľadu na to, či poskytovateľ skutočne poskytoval predmetné služby) v lehote do 20 dní od konca obdobia, na ktoré sa daňové priznanie vzťahuje, a v tejto lehote je povinný členskému štátu identifikácie daň aj zaplatiť.
  • Osobitná úprava pre MOSS rozlišuje členský štát i) identifikácie (t. j. štát, v ktorom je poskytovateľ registrovaný pre MOSS) a ii) spotreby (t. j. štát, v ktorom je služba dodaná nezdaniteľnej osobe). Poskytovatelia, ktorí nie sú usadení na území EÚ, si môžu k registrácii vybrať ktorýkoľvek členský štát, avšak poskytovatelia, ktorí sú usadení na území EÚ, sa musia registrovať v členskom štáte, v ktorom majú sídlo.
  • Podrobnejšie informácie k osobitnej úprave pre MOSS sú uverejnené na portáli Finančného riaditeľstva SR v dokumente Mini One Stop Shop ako osobitná úprava pre vybrané služby, resp. v Príručke k zjednodušenému režimu jednotného kontaktného miesta pre DPH, ktorá je zverejnená na stránke Európskej komisie.
  • Skrátenie lehoty na registráciu platiteľov dane – daňový úrad bude mať povinnosť vykonať registráciu daňového subjektu za platiteľa dane, ak sú splnené podmienky, najneskôr do 21 dní odo dňa doručenia žiadosti o registráciu pre daň (doteraz 30 dní). V prípade povinnosti zloženia zábezpeky zostáva 60-dňová lehota nezmenená.
  • Osobitná úprava pre cestovné kancelárie a agentúry – dochádza iba k spresneniu, že služba CK je predmetom dane v členskom štáte, v ktorom má CK sídlo alebo prevádzkareň, z ktorej službu dodala.
  • Kontrolný výkaz – platiteľ ho podáva najneskôr do 25 dní po skončení zdaňovacieho obdobia, t. j. vypúšťa sa povinnosť predkladať kontrolný výkaz v rovnaký deň, ako je podané daňové priznanie, ak je daňové priznanie podané pred 25. dňom po skončení zdaňovacieho obdobia.

Od 1. júla 2015

  • Vrátenie nadmerného odpočtu – čiastkový protokol – do zákona o DPH sa dopĺňa nové ustanovenie, na základe ktorého môže správca dane vrátiť časť nadmerného odpočtu pred skončením daňovej kontroly, ktorého výška bude uvedená v čiastkovom protokole.

V prípade otázok môžete kontaktovať autorku článku na idvorakova@deloitteCE.com.

Na spoločnosť Deloitte sa vzťahuje obmedzenie zodpovednosti Prevádzkovateľa portálu CFO.sk a jeho odborných prispievateľov a partnerov.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: