Účtovníctvo, Dane & Legislatíva | Dane

Informácia FR SR k daňovej licencii

FR SR vydalo informáciu k § 46b zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov, ktorý upravuje daňovú licenciu právnickej osoby

Táto informácia obsahuje doplňujúce údaje o výške platby daňovej licencie v priebehu roka 2014, splatnosti daňovej licencie, pomernej časti daňovej licencie a iných skutočnostiach v súvislosti s daňovou licenciou.

Výška platby daňovej licencie je 480 EUR, 960 EUR alebo 2 880 EUR v závislosti od obratu spoločnosti a skutočnosti, či spoločnosť je alebo nie je platcom DPH.

Daňová licencia je splatná v lehote na podanie daňového priznania a prvýkrát sa bude platiť za zdaňovacie obdobie začínajúce najskôr 1. januára 2014. Povinnosť platiť daňovú licenciu už v zdaňovacom období 2014 môže vzniknúť v prípade, že daňovník mení zdaňovacie obdobie z kalendárneho roka na hospodársky rok, pričom mu vznikne povinnosť podať daňové priznanie a zaplatiť daň (daňovú licenciu) už v roku 2014. Za zdaňovacie obdobie kratšie ako 12 kalendárnych mesiacov sa výška daňovej licencie vypočíta pomerne.

Jednou zo situácií, kedy za zdaňovacie obdobie daňová licencia podľa zákona neplatí, je, ak daňovník vstúpi do likvidácie alebo konkurzu. Uvedené však platí len v prípade vstupu daňovníka do konkurzu alebo likvidácie v priebehu roku 2014.

Daňovník sa môže vyhnúť plateniu plnej výšky daňovej licencie, ak zamestnáva najmenej 20 % zamestnancov so zdravotným postihnutím.

Sumu, ktorú daňovník zaplatí navyše vzhľadom na svoju daň vypočítanú v daňovom priznaní, si môže započítať najviac v troch bezprostredne po sebe nasledujúcich zdaňovacích obdobiach po období, v ktorom bola licencia zaplatená.

V prípade poukázania podielu dane daňovníkom má tento právo poukázať podiel zaplatenej dane z celej výšky zaplatenej licencie.

V prípade otázok môžete kontaktovať autorku článku na vmortanikova@deloitteCE.com.  

Na spoločnosť Deloitte sa vzťahuje obmedzenie zodpovednosti Prevádzkovateľa portálu CFO.sk a jeho odborných prispievateľov a partnerov.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: