Stratégia & Financovanie | Reštrukturalizácie

EK navrhuje, aby sa uľahčila reštrukturalizácia firiem

Členské krajiny by napríklad mali dlžníkom umožniť reštrukturalizovať ich spoločnosti bez toho, aby bolo potrebné formálne začať súdne konania.

Pravidlá pri reštrukturalizácii podnikov by sa mali v krajinách Európskej únie (EÚ) výrazne zmeniť. V súbore odporúčaní prijatých v stredu to navrhuje Európska komisia (EK). Tá členským štátom napríklad odporúča, aby uľahčili reštrukturalizáciu podnikov, ktoré majú finančné ťažkosti, už vo včasnom štádiu. Členské krajiny by tiež mali dlžníkom umožniť reštrukturalizovať ich spoločnosti bez toho, aby bolo potrebné formálne začať súdne konania.

Včasná reštrukturalizácia ešte pred začatím súdnych konaní totiž vo viacerých krajinách únie nie je možná, prípadne sú tieto postupy veľmi neefektívne alebo nákladné. Komisia medzi krajiny s týmto problémom zaraďuje okrem Slovenska napríklad aj Českú republiku, Maďarsko či Bulharsko. Podľa odporúčaní komisie by členovia únie tiež mali znížiť negatívne účinky konkurzu na budúce šance podnikateľov na začatie podnikania. Navrhované odporúčania by si mali členské krajiny osvojiť do jedného roka. 

Podľa údajov EK čelí v únii platobnej neschopnosti každý rok približne 200 tisíc podnikov, v dôsledku čoho stratí zamestnanie 1,7 milióna ľudí. "Počet platobných neschopností rastie, od začiatku krízy sa zdvojnásobil a tento trend bude pokračovať aj v roku 2014," uvádza sa v tlačovej správe, ktorú zverejnila EK. 

"Stále viac firiem v celej Európe čelí finančným problémom. Musíme preto prehodnotiť náš prístup k prípadom platobnej neschopnosti podnikov. Nemali by sme brzdiť inovácie, ak poctivý podnikateľ neuspeje na prvý pokus, mal by mať šancu skúsiť to znova," uviedla podpredsedníčka komisie Viviane Redingová.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: