Stratégia & Financovanie | M&A

Dlhy a stagnujúce ceny elektriny vedú Enel k predaju SE

Vysoké zadlženie skupiny Enel a stagnujúce ceny elektriny v strednej Európe môžu byť dôvodmi, pre ktoré má taliansky spoluvlastník uvažovať o predaji Slovenských elektrární, medzi záujemcami údajne ČEZ a Číňania

Talianska energetická spoločnosť Enel zaznamenala záujem o svoj kontrolný dvojtretinový podiel v spoločnosti Slovenské elektrárne z viacerých strán. Pre agentúru Reuters to dnes uviedol zdroj blízky informáciám.

Enel plánuje predať tento rok aktíva v celkovej hodnote asi 4,4 miliardy eur. To by mu malo umožniť znížiť do konca roka čistý dlh zhruba na 37 miliárd eur. Ku koncu marca tohto roka dosahoval dlh firmy 41,5 miliardy eur.

"Záujem prejavilo niekoľko spoločností," uviedol agentúre zdroj. Talianska firma sa k informácii zatiaľ nevyjadrila.

Výkonný riaditeľ Enelu Francesco Starace, ktorý najvyšší post vo firme prevzal v máji po Fulviovi Contim, uviedol, že 66-% podiel Enelu v Slovenských elektrárňach je jedným z aktív, ktoré by mohli byť na predaj. Podľa analytikov je tento krok logický.

"Ceny elektriny v strednej Európe stagnujú a tak je len logické, že Enel by aktíva na tomto trhu mohol predať," povedal jeden z milánskych bankárov. Podľa neho dosahuje hodnota slovenskej spoločnosti okolo 3,8 miliardy eur. Hodnota dlhu firmy predstavuje približne 1 miliardu eur.

O podiel v Slovenských elektrárňach mohli mať záujem ruský Rosatom či česká spoločnosť ČEZ. "O slovenský trh máme stále záujem, no konkrétnejšie sa vyjadrovať nebudeme," povedala hovorkyňa českej spoločnosti. Podľa zdroja Reuters záujem prejavili aj investori z Číny.

Enel kúpil väčšinový podiel v Slovenských elektrárňach ešte v roku 2006. Talianska spoločnosť prisľúbila rozsiahle investície do spoločnosti, pričom plánovala investovať okolo 2 miliárd eur do dostavby dvoch blokov jadrovej elektrárne Mochovce. Prednedávnom talianska firma oznámila, že dostavba tretieho a štvrtého bloku Mochoviec si vyžiada okolo 3,8 miliardy eur. Slovenská vláda nie je spokojná s predlžovaním dostavby projektu, no podľa Enelu je meškanie spôsobené záťažovými testami, ktoré sa stanovili pre jadrové elektrárne po havárii v japonskej Fukušime v roku 2011.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: