Stratégia & Financovanie | Inovácie

14 najúspešnejších FMCG inovácií roku 2014

Z tri a pol tisíca nových produktov dokázalo definíciu skutočnej inovácie naplniť iba 14

Podľa najnovšej štúdie spoločnosti Nielsen skončí viac ako 85% produktových inovácií v FMCG odvetviach (rýchlo obrátkový spotrebný tovar) neúspešne. Nielsen počas niekoľko rokov trvajúceho projektu analyzoval viac ako 17 000 nových spotrebných produktov uvedených na americký trh medzi rokmi 2008 – 2012. Z 3 463 produktov uvedených na trh v roku 2012 splnilo iba 14 tri kritéria, ktoré Nielsen definoval ako nevyhnutné charakteristiky úspešných inovácií:

  1. Skutočná inovácia – nejedná sa o novú verziu existujúceho produktu, ako napr. úprava receptúry, spôsobu alebo veľkosti balenia
  2. Tržby – produkt musí zarobiť min. 50 mil. USD v prvom roku po uvedení na trh
  3. Životaschopnosť – v druhom roku musí produkt zarobiť min. 90% tržieb dosiahnutých v prvom roku po uvedení

Nielsen podotýka, že skutočnú revolučnú inováciu môže na trh priniesť ktorákoľvek spoločnosť v každej produktovej kategórii. Inovácia nie je dielom náhody, ak sa firmy držia niekoľkých dôležitých zásad. Napríklad spoločným znakom viacerých úspešných inovácií je prienik do nových produktových kategórií, čo si od inovátorov vyžaduje spôsob myslenia „out-of-the-box“  (viď príklad Bud Light Lime Ritas nižšie).

Nielsen pri skúmaní tisícov nových produktov zistil, že pre úspech inovácie nie je dôležité to, do akej miery vyzerá nový produkt odlišne, alebo ako ho vníma firma, ktorá produkt navrhla. Dôležité je, aby spotrebiteľom ponúkla nový spôsob riešenia ich problému, či už prostredníctvom nových funkčných vlastností produktu, nových zážitkov a emotívneho prežívania, alebo sociálneho uznania v ich komunite. Firmy sú však často „zviazané“ množstvom faktorov, ktoré limitujú ich kreativitu: existujúce výrobné zariadenia, distribučné kanály, skúsenosti s existujúcich trhov, zotrvačnosť existujúcich značiek.

Report Nielsenu „The U.S. Breaktrhough Innovation Report“ prináša viac svetla do kľúčových faktorov úspechu produktových inovácií a príklady najúspešnejších inovácií z minulého roka. Po krátkej registrácii ho je možné stiahnuť tu.

Bud Light Lime Ritas

Jedným zo 14 víťazných inovácií roku 2014 je limetkovo-margaritové pivo Bud Light Lime Ritas, ktoré na trh uviedla spoločnosť Anheuser-Busch. Výrobca piva ním vkročil do novej kategórie nápojov – koktailov.

Celá myšlienka sa zrodila v hlave ázijských manažérov Anheuser-Busch: v ázijských krajinách spotrebitelia často konzumujú pivo naliate do pohára s ľadom, jednak kvôli častým výpadkom elektriny, kedy pivo zostáva nevychladené, a jednak kvôli tomu, že podávanie piva s ľadom dodáva nápoju atmosféru koktailu.

Inšpiráciu na nový produkt dostal vice prezident spoločnosti zodpovedný za inovácie Pat McGauley od ázijských kolegov v piatok. V sobotu vytvoril jeho tím v St. Louis niekoľko skúšobných verzií nového nápoja, a v nedeľu sa zorganizovala ochutnávková akcia. Zamestnancom ponúkli popri nových nápojoch aj niekoľko klasických verzií, pričom všetky sa podávali s ľadom. Nikomu z ochutnávačov však nápoj nechutil. Jeden z nich povedal: “Toto už nie je pivo tak, ako ho mám rád“.  

Vývojársky tím sa však nechcel vzdať. Páčila sa im myšlienka preniknúť do novej kategórie nápojov, a tiež to, že nápad podávať pivo v podobe koktailu bol v krajine úplne nový. Nejednalo sa iba o novú receptúru, ale o úplne nový spôsob konzumácie piva a s tým spojený nový zážitok pre spotrebiteľa.

Kládli si otázku: ak pivo s ľadom nie je dobré, tak aký nápoj je potom s ľadom dobrý? Predsa koktaily, a hlavne margarita, najobľúbenejší koktail v spojených štátoch. A tak tím spojil limetkové pivo, margaritu a ľad dohromady a vznikol Bud Light Lime Ritas. Zistil, že pre mnohých pivárov predstavoval nový nápoj vhodný spôsob tomu, ako si obľúbiť margaritu, a naopak ľudí, ktorí pivo často nepijú, priviedol o krok bližšie ku konzumácii piva.

Anheuser Busch zistil, že kľúčovou súčasťou celej inovácie sa stal samotný rituál prípravy koktailu – pohár, ľad a plechovka s chutným nápojom. Firma umožnila spotrebiteľom ochutnať nápoj s príchuťou margarity kdekoľvek v ich domácnostiach, nielen v snobských baroch. Nápoj sa predáva v tradičných pivných plechovkách, má však výrazný exotický obal a stal sa obľúbeným aj u demografických skupín, ktoré pivo často nepijú, ako napríklad ženy. 

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: