Makro & Odvetvia | CEE

Väzby medzi SVE a západnou Európou sú čoraz silnejšie

Lokálni dodávatelia a podnikatelia z krajín SVE postupujú na vyšší level, aby si udržali záujem západoeurópskych obchodných partnerov

Príspevok je uverejnený na základe článku ConnectedEurope: a business reality od ING uverejnenom na portáli Treasury Management International. 


Pre AWS Group, kontraktačného výrobcu plošných spojov a elektroniky, sú výrobné náklady v slovenskom Námestove porovnateľné s ázijskými krajinami, ako je Čína alebo Malajzia. Kvôli tomu presúvajú niektorí zákazníci AWS výrobu z Ázie do krajín strednej a východnej Európy (SVE). „Naši zákazníci sú pod neustálym cenovým tlakom, a vďaka umiestneniu našej výroby na Slovensku sme schopní časť z tohto tlaku absorbovať“ hovorí Paul Deehan, riaditeľ spoločnosti.

Nákladová výhoda ázijských krajín v porovnaní so SVE sa rýchlo zmenšuje, a najmä pre odvetvia, ktoré musia pružne reagovať na lokálny dopyt, predstavuje zdĺhavá logistika z Ázie do Europy veľký problém. Kým dodávky zo strednej do západnej Európy sa počítajú na dni, dodávky z Ázie na týždne, a výrobcovia sa nemusia potýkať s problémom zahltených námorných prístavov.  Krajiny SVE tak budú pre nich pri sťahovaní výroby predstavovať logickú voľbu.

Náklady a geografická blízkosť však nie sú jediné dôvody, pre ktoré bude región SVE pre západoeurópske firmy atraktívny.  Pracovná kultúra a vzdelanostná štruktúra v krajinách V4 a ďalších štátoch SVE sa rýchlo približuje vyspelým západným štandardom, a drvivá väčšina  mladých ľudí hovorí po anglicky. Hoci krajiny ako Vietnam alebo Bangladéš budú vždy lacnejšie, len ťažko dokážu dorovnať flexibilitu a kvalitu dodávateľského reťazca, ktorú ponúka SVE.

Úzke prepojenie SVE na západoeurópske trhy však podstatným spôsobom mení aj prístup lokálnych podnikateľov. Tí si rýchlo uvedomujú, že lacná pracovná sila im nebude postačovať na to, aby sa dokázali presadiť na západoeurópskych trhoch. Keď poľský zväz zamestnávateľov Lewiathan robil v roku 2009 prieskum medzi malými a strednými podnikmi, 60 %  z nich uviedlo, že ich jedinou konkurenčnou zbraňou budú nízke náklady. Keď prieskum zopakovali v roku 2012, na základe ceny chcelo konkurovať už iba 11 %  a pre takmer polovicu respondentov sa najdôležitejšou konkurenčnou prioritou stala kvalita.  

Podľa IDC bude kvalita, flexibilita a inovácie u lokálnych výrobcov v SVE zohrávať čoraz väčšiu úlohu. Firmy musia investovať do modernejších a produktívnejších výrobných technológií, sprehľadnenia toku materiálov vo výrobe a výrobkov v distribučnom reťazci, a do kvalitnejšieho procesu obstarávania a zdrojov nákupu. Na to všetko budú potrebovať nové alebo lepšie informačné systémy. „Hodnota investícií stredoeurópskych výrobných podnikov do IT vzrastie medzi rokmi 2013 a 2017 o 21 %“, odhaduje IDC.

Popri výrobe región SVE benefituje v posledných rokoch aj z outsourcingu podporných činností, ako je IT, telekomunikačné služby, účtovníctvo a financie, a administratíva. Podľa Colliers International vzrástla plocha kancelárií v SVE využívaných na centrá zdieľaných služieb a outsourcing podporných služieb od roku 2010 do roku 2013 o 80 %, a podľa McKinsey v tejto oblasti dnes v regióne pracuje 300 000 ľudí. 

Rast outsourcingu podporných služieb podporuje geografická blízkosť k západnej Európe, vďaka čomu odpadá problém s časovým pásmom, menšie kultúrne rozdiely, a vzdelaná anglicky hovoriaca pracovná sila. Kým do najobľúbenejších destinácií, ako Budapešť, Praha, Krakow a Bratislava sa začínajú presúvať náročnejšie aktivity a služby s vyššou pridanou hodnotou, nové investície plynú do ešte lacnejších miest, ako je Riga, Belehrad alebo Kyjev.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: