Treasury & Riadenie rizík | Riadenie rizík

Riziko platobnej neschopnosti v európskych krajinách klesá

Napriek tomu je stále veľa odvetví, v ktorých je riziko nadpriemerné alebo veľmi vysoké. Z najväčších obchodných partnerov Slovenska sú najmenej rizikové Nemecko a Česko, horšia situácia je v Poľsku, Rakúsku, Francúzsku a Maďarsku.

Kreditná poisťovacia spoločnosť Atradius vo svojom decembrovom trhovom monitore zlepšila hodnotenie kreditného rizika v porovnaní s októbrom 2013 v 12 odvetviach v Taliansku, Írsku, Holandsku a Španielsku, ku zvýšeniu rizika došlo iba v španielskom farmaceutickom a chemickom priemysle.

Kreditné riziko na našom najväčšom exportnom trhu – Nemecku – patrí zo všetkých európskych krajín medzi najmenšie, vo väčšine odvetví prevažuje nižšie až stredne veľké riziko s výnimkou papierenského a textilného priemyslu, ktoré Atradius hodnotí ako odvetvia so zvýšeným rizikom platobnej neschopnosti.

Platobná schopnosť firiem vo väčšine českých odvetví je priemerná, horšie je to v oceliarskom a textilnom priemysle. Najväčší pozor treba dávať pri obchodovaní s firmami zo stavebného odvetvia.

V Poľsku je situácia v porovnaní s Českou republikou horšia, so zvýšeným kreditným rizikom treba rátať vo výrobe a predaji spotrebného tovaru, v elektrotechnickom a ICT priemysle, výrobe a spracovaní kovov a v oceliarskom priemysle, a samozrejme v stavebnom odvetví, ktoré v Poľsku Atradius hodnotí ako maximálne rizikové.

Zaujímavá je situácia v Rusku, kde s výnimkou stavebného sektora väčšina odvetví vykazuje stredne vysoké kreditné riziko. Rusko je tak na tom relatívne lepšie, ako najviac rizikové krajiny Taliansko, Španielsko, či Portugalsko, ale aj krajiny ako Belgicko či Francúzsko, v ktorých je vo viacerých odvetviach riziko platobnej neschopnosti vysoké až veľmi vysoké. 


Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: