Stratégia & Financovanie | Inovácie

Prešovská Spinea prichádza s novým modelom, rozširuje výrobu

Slovenská high-tech firma rozširuje vďaka novému modelu svojho nosného produktu výrobu a naberá zamestnancov

Investíciu do novej výrobnej haly i technológie dnes predstavila prešovská technologická spoločnosť Spinea. Upozornila tiež na novú generáciu svojho nosného produktu – vysoko presného reduktora,  ktorý je chránený niekoľkými svetovými patentmi. Rozšírenie výroby o nový model prinesie v horizonte dvoch až troch rokov v Prešove asi 60 nových pracovných miest.

„Celková výška investície sa pohybuje okolo 20,5 milióna eur. Z toho 15 miliónov eur je alokovaných na nákup vysoko presných obrábacích centier a 5,5 milióna eur bolo alokovaných na výstavbu novej výrobnej haly. Zaujímavé je, že sme nielen nakupovali tieto sofistikované výrobné zariadenia, ale sme sa s výrobcami aj aktívne podieľali na návrhu a konštrukčnom riešení zariadení, pretože sú jedinečné pre naše podmienky,“ povedal dnes výkonný riaditeľ spoločnosti Spinea Ľubomír Bezák.

Súvisiaci článok: 72% inovácií nikdy nedosiahne plánovaný zisk

Nová hala stojí vedľa starej na Sídlisku III v Prešove a približne 50 % novej technológie už vo fabrike reálne majú. Zvyšné stroje prídu v roku 2015. Časť projektu je financovaná aj z európskych fondov.

Spoločnosť momentálne vyrába približne 40.000 reduktorov ročne a svoju výrobu chcú zvýšiť na 65.000. Rozšírenie výroby prinesie nové pracovné možnosti pre vysoko kvalifikovaných ľudí. Podľa Bezáka pôjde v prvej etape o CNC operátorov a programátorov, v druhej zasa o konštruktérov, vývojárov, technológov a pracovníkov marketingu i predaja. V súčasnosti zo 60 miest už obsadili 11.

Spinea už 20 rokov vyrába vysoko presný reduktor TwinSpin, patriaci do kategórie hi-tech výrobkov. Zamestnáva momentálne 360 ľudí a jej jedinou konkurenciou sú tri japonské spoločnosti. Ich výrobky pomáhajú pri kontrole hraníc, pri liečbe chorôb, sú súčasťou obrábacích strojov a dokonca aj urýchľovača jadrových častíc CERN.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: