Makro & Odvetvia | CEE

Orbán sa chystá z mapy Maďarska vymazať zahraničné maloobchodné reťazce

Veľké zahraničné reťazce v Maďarsku vraj čaká poplatok za štátnu kontrolu vo výške 6 % tržieb

Nová sadzba poplatku by mala vyjsť zahraničné potravinové reťazce v Maďarsku poriadne draho. Informuje APA s odvolaním sa na víkendové vydanie novín Salzburger Nachrichten. Vláda premiéra Viktora Orbána plánuje od prvého januára budúceho roka zvýšiť poplatok za štátnu kontrolu potravinových reťazcov zo súčasného 0,1 % až na 6 % ich ročných tržieb. Salzburský koncern Spar by tak mohol prísť najmenej o 30 miliónov eur.

Poplatok za štátnu kontrolu predávaných potravín by sa určoval podľa ročných tržieb obchodov. Malé obchody by neplatili nič, ale opatrenie by postihlo len zahraničné obchodné reťazce podnikajúce v Maďarsku. Poukázal na to, Rene Tritscher, šéf sekcie obchodu hospodárskej komory. 

Maďarské obchodné siete nie sú obchodnými koncernami ale tradičnými družstevnými podnikmi či pôsobia na základe zmlúv o prenájme a na ne sa vládne opatrenie nebude vzťahovať.

A aby bolo prekážok ešte viac, podľa ďalšieho návrhu zákona obchodníci, ktorých ročné tržby dosiahnu viac ako 163 miliónov eur by mali od roku 2018 skončiť s podnikaním v prípade, ak dva roky po sebe nedosiahnu zisk. Tritscher povedal, že to je absurdnosť. Obchodníkov má zaťažiť nová daň, ktorú nemôžu zakalkulovať do svojich podnikateľských zámerov a ktorá im spôsobí straty a potom im hrozí ešte aj likvidácia.

Pre koncern Spar je Maďarsko po Rakúsku a Taliansku tretím najväčším trhom. Má v ňom vyše 400 obchodov, ktoré dosahujú ročne tržby 1,5 miliardy eur. V jeho službách je 14.400 Maďarov.

Ak sa vládny zámer stane skutočnosťou, zvýšená sadzba poplatku za štátnu kontrolu potravín postihne aj nemecké koncerny Aldi, Lidl a Metro a dcéru Penny reťazca Rewe. Bude sa vzťahovať aj na britské Tesco.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: