Makro & Odvetvia | CEE

Nové sankcie by pripravili české firmy o 8 mld. Kč

V prípade prijatia pôvodného návrhu protiruských sankcií by boli ohrozené dodávky pre ropný priemysel za 5 mld. Kč a obrábacích strojov dvojakého využitia za 2,7 mld. Kč

Vláda už skôr uviedla, že Českej republike sa podarilo presadiť pripomienky, ktoré zabránia hroziacim stratám vo výške 8 miliárd Kč. "Najskôr sme zistili 2,7 miliardy Kč za obrábacie stroje dvojakého využitia, teda také, ktoré je možné využiť pre civilný aj vojenský sektor. Potom sa dodatočne zistilo, že sú tam ďalšie položky, týkajúce sa ropného priemyslu a spracovania ropy. To bolo ďalších 5 miliárd Kč. Po zaokrúhlení ide teda zhruba o 8 miliárd Kč," vyčíslil Mládek možné škody.

Európska únia nemusela podľa Mládka siahať po takých rozsiahlych opatreniach. "Osobne si myslím, že pokiaľ Európa mala k nejakým sankciám pristúpiť, tak sa mali týkať maximálne dvoch oblastí, a to zbrojárskych exportov, prípadne finančnej oblasti. Robiť také nezmysly ako obmedzovať export českých obrábacích strojov, čo na ruskú politiku ani schopnosti produkovať zbrane nebude mať žiadny vplyv, je akurát strata pre české podniky a strata českých pracovných miest," dodal Mládek.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: