Treasury & Riadenie rizík | Riadenie rizík

Nakupovanie v dolároch sa predraží

Kurz eura za posledné štyri mesiace oslabil o 9% a všetko nasvedčuje tomu, že pokles bude pokračovať

Štyri mesiace stačili na to, aby kurz eura klesol zo svojho tohtoročného májového maxima tesne pod 1,400 USD/EUR o 9% na dnešných 1,2697 USD/EUR. Kým Mario Draghi a exportéri sa tešia, firmy nakupujúce v dolároch majú hlavu v smútku. A to americký dolár ešte zďaleka nepovedal posledné slovo.

Pri riadení kurzového rizika nie je úplne správne pokúšať sa predpovedať vývoj menových kurzov, a nie je ani úplne správne spoliehať sa na predpovede analytikov. Napríklad na konci minulého roka drvivá väčšina analytikov zapojená do prieskumu spoločnosti Bloomberg očakávala, že kurz eura do konca marca 2014 oslabí na 1,320 USD/EUR, k tomu však došlo až koncom augusta, o päť mesiacov neskôr.

Tento krát sa však zdá, že ekonomické fundamenty budú ešte dlhú dobu vytvárať tlak na ďalšie oslabenie eura. Kým americká ekonomika sa dokázala naštartovať k zdravému rastu a tamojšia centrálna banka sprísňuje menovú politiku a chystá sa na postupné zvyšovanie úrokových sadzieb, Eurozóna stagnuje a ECB ohlasuje programy, ktorých cieľom je menovú politiku uvoľniť, nakopnúť infláciu a ekonomický rast.

Smerovanie kurzu sa teda podľa väčšiny odborníkov zdá byť jasné, otázkou zostáva, ako rýchlo a v akom rozsahu bude euro oslabovať (viď vyššie nesplnené predpovede z konca minulého roku). Analytici slovenských bánk predpovedajú, že na konci roku 2014 bude kurz 1,28, jednotlivé predpovede sa však líšia od 1,25 do 1,36. V najnovšom prieskume Bloombergu predpovedá 70 analytikov koncoročný kurz 1,29 a  v polovici roku 2015 kurz 1,26. Hedgové fondy majú najvyšší počet krátkych pozícií na euro od júla 2012. Goldman Sachs predpovedá, že kurz eura na budúci rok oslabí 7% a bude sa pohybovať na priemernej úrovni 1,20 USD/EUR, a do konca roku 2017 dosiahne s dolárom paritu. Morgan Stanley predpovedá, že euro na budúci rok oslabí až na 1,15 USD/EUR.

Súvisiaci článok: Euro je voči doláru nadhodnotené o 17%

Aj keď je dlhodobý trend oslabovania eura vytýčený, neznamená to, že v najbližších mesiacoch sa nemôžeme dočkať opačného vývoja – napr. ak Nemecko alebo ďalšie veľké ekonomiky eurozóny vykážu v druhom polroku prekvapivé oživenie, alebo dôjde k zažehnaniu rusko-ukrajinskej krízy a ďalších obchodných sankcií.

Firmy, ktoré realizujú významnú časť nákupov dolároch, alebo ktoré sa chystajú zmluvne zaviazať k dolárovým výdavkom v dlhšom časovom horizonte (investície, kontrakty a pod.), by mali zvážiť zaistenie menového kurzu. Treba tiež počítať s tým, že posilňovanie dolára povedie k zvýšeniu nákladov na nákup surovín a komodít nakupovaných v dolároch, ako je napr. ropa. 

Tento článok sa páči

1

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: