Makro & Odvetvia | CEE

Makro prehľad 27. týždeň: krajiny V4

Maďarské banky dostali od Orbána do daru niekoľko miliardovú sekeru, česká ekonomika so silným štartom do roku 2014. Prehľad vybraných správ z ekonomík V4 za uplynulý týždeň.

OBSAH

  • Maďarská vláda poskytne miliardu EUR na rozvoj potravinárstva, sľubuje Orbán
  • Český HDP v 1. štvrťroku nabral tempo, medziročne vzrástol o 2,9 %
  • Nová legislatíva zvýši náklady bánk v Maďarsku o niekoľko miliárd EUR
  • Výkon maďarského priemyslu v máji medziročne vrástol o 9,6 %

Maďarská vláda poskytne miliardu EUR na rozvoj potravinárstva, sľubuje Orbán

2.7.2014  

V nadchádzajúcich rokoch podporí maďarská vláda rozvoj potravinárskeho priemyslu 300 miliardami forintov (966,4 milióna eur), čím vznikne množstvo nových pracovných príležitostí na vidieku. Vyhlásil to dnes v obci Maklár v Hevešskej župe premiér Viktor Orbán pri slávnostnom otvorení nového závodu spoločnosti Stühmer na výrobu cukroviniek.

Podľa agentúry MTI predseda vlády povedal, že maďarská ekonomika bude stáť na pevných nohách v prípade, ak sa výkon malých a stredných podnikov znásobí.

"K tomu potrebujeme to, aby maďarský daňový systém bol viac naklonený podnikaniu a aby bol pružnejší, aby daňové pravidlá neznamenali neznesiteľnú byrokratickú záťaž pre tých, ktorí by chceli podnikať," zdôraznil.

Český HDP v 1. štvrťroku nabral tempo, medziročne vzrástol o 2,9 %

2.7.2014

Česká ekonomika rástla v prvom štvrťroku 2014 rýchlejšie, než uvádzali predchádzajúce odhady expertov. Portál iDNES informuje, že hrubý domáci produkt (HDP) ČR sa v porovnaní s posledným štvrťrokom 2013 zvýšil o 0,8 % a medziročne stúpol o 2,9 %.

Vývoj HDP pozitívne ovplyvnili rastúca domáca spotreba a zahraničný dopyt, ale aj veľmi nízky minuloročný porovnávací základ

Medziročný i medzikvartálny rast bol tak o 0,4 % vyšší, než znel posledný odhad.

Pozitívny trend českej ekonomiky by mal pokračovať. Česká národná banka (ČNB) predpovedá rast HDP v tomto roku o 2,6 % a v budúcom roku o 3,3 %. Podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) bude vzostup českej ekonomiky v tomto roku 2,5-%. Ministerstvo financií odhaduje rast HDP v roku 2015 najmenej 2 % a v nasledujúcom roku 2,1 %.

Nová legislatíva zvýši náklady bánk v Maďarsku o niekoľko miliárd EUR

4.7.2014  

Maďarská centrálna banka odhaduje, že nová legislatíva, ktorú dnes schválil parlament v Budapešti, zvýši náklady bankového sektora v krajine o 600 až 900 miliárd forintov (1,93 - 2,9 miliardy eur). Banky budú totiž musieť klientom vrátiť časť nákladov na úvery. Informovala o tom agentúra Reuters.

Centrálna banka je však presvedčená, že dodatočné náklady neohrozia stabilitu finančného sektora ako celku a žiadna z bánk nebude potrebovať výraznejšie zvýšiť kapitálové rezervy.

Hodnota akcií bánk OTP Bank a maďarskej dcéry rakúskej Erste Bank však po schválení zákona okamžite klesla. Rakúska matka už vo štvrtok (3.7.) upozornila, že pre dodatočné náklady v Maďarsku a problémy v Rumunsku očakáva tento rok stratu 1,4 miliardy až 1,6 miliardy eur. Analytici pritom počítali so ziskom na úrovni 570 miliónov eur.

Vláda maďarského premiéra Viktora Orbána chce, aby banky vrátili klientom, ktorí majú úvery v cudzích menách, z pohľadu kabinetu "neférovo" vysoké úroky. Tie stúpali úmerne s poklesom kurzu maďarského forintu. Pripravila preto návrh zákona, ktorého cieľom je vraj pomôcť zadlženým obyvateľom splácať úvery v cudzích menách. Poslanci maďarského parlamentu dnes schválili zákon, ktorý ruší uplatnenie kurzového rozdielu v zmluvách a nariaďuje, že pri splátkach a akýchkoľvek poplatkoch je potrebné použiť kurzový lístok Maďarskej národnej banky.

Tento zákon je prvým legislatívnym krokom na zmiernenie zadlženia domácností. Ďalším opatrením, ktoré bude nasledovať, je prevod úverov v zahraničných menách na forinty.

Výkon maďarského priemyslu v máji medziročne vrástol o 9,6 %

4.7.2014

Výkon maďarského priemyslu aj v máji solídne stúpol, aj keď sa tempo jeho rastu v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom mierne spomalilo. Vyplýva to z predbežných údajov štatistického úradu v Budapešti, ktoré dnes zverejnila agentúra RTTNews.

Presnejšie, produkcia priemyslu v susednej krajine po úprave o počet pracovných dní v máji 2014 vzrástla medziročne o 9,6 %. Analytici však očakávali, že po aprílovom medziročnom zvýšení priemyselnej výroby o 10,1 % stúpne májová produkcia o 11 %.

Výkon maďarského priemyslu sa vytrvalo zvyšuje od júna minulého roka.

V medzimesačnom porovnaní však priemyselná výroba v Maďarsku na sezónne upravenej báze v máji klesla o 1 %. To je horší výsledok ako v apríli, keď produkcia maďarského priemyslu vzrástla medzimesačne o 2,4 %. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: