Makro & Odvetvia | Komodity

Eustream: Slovensko je pripravené na prerušenie toku plynu cez Ukrajinu

Riaditeľ Eustreamu sa možného zastavenia dodávok cez Ukrajinu neobáva, Slovensko si vystačí so zásobníkmi a dovozom plynu z Česka a Rakúska

Slovensko je pripravené na prípadné prerušenie toku plynu cez Ukrajinu. Potvrdil to dnes po rokovaní s predsedom vlády SR Robertom Ficom (Smer-SD) predseda predstavenstva spoločnosti Eustream, a. s., Tomáš Mareček.

"V prípade, že by sa zastavil tok plynu cez Ukrajinu, tak Slovensko, tak ako hovoril pán premiér, je pripravené. Prvou vecou je, že Gazprom má stále zmluvnú povinnosť dodávať plyn slovenskej spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP). Musel by teda nájsť inú cestu ako zásobovať SPP, napríklad cez Nordstream a Českú republiku," priblížil.

Druhou vecou podľa jeho slov je, že SPP a ostatní obchodníci majú dostatočné zásoby plynu v podzemných zásobníkoch, ktoré sú na území Slovenska a mohli by byť v prípade plynovej krízy využité.

Treťou vecou podľa Marečka je existencia dvoch ďalších ciest ako doviezť plyn na Slovensko. "Jedna vedie z Českej republiky a druhá z Rakúska. Dnešná celková voľná kapacita týchto dvoch ciest približne trojnásobne prevyšuje slovenskú ročnú spotrebu. Aj v prípade krízy by som sa teda neobával, že by nebol na Slovensku dostatok plynu," dodal Mareček.

Eustream je prevádzkovateľom prepravnej siete zemného plynu v SR. Jeho hlavným poslaním je preprava zemného plynu na Slovensko a cez jeho územie na európske trhy. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: