Makro & Odvetvia | Menové kurzy

ČNB chce kurz na úrovni 27 CZK/EUR ďalších 18 mesiacov

Česká národná banka, ktorá spustila intervencie proti korune 7. novembra a vynaložila na ne už vyše 200 mld. CZK, oslabila korunu o viac ako 5%

Česká národná banka (ČNB) v rámci intervencií proti posilňovaniu národnej meny už predala viac ako 200 mld. českých korún (CZK). Korunu tak oslabila o viac ako o 5 % s cieľom podporiť ekonomiku a odvrátiť hrozbu deflácie. Uvedenú sumu banka predala od 7. do 20. novembra, ale ako v pondelok uviedla, podstatnú časť predaja korún uskutočnila v prvých dňoch intervencií.

"Už po prvom víkende bolo jasné, že trh verí nášmu rozhodnutiu a naša aktívna prítomnosť na trhu nie je nevyhnutná po celý čas," uviedol vo vyhlásení guvernér českej centrálnej banky Miroslav Singer. Už v prvý deň intervencií koruna voči euru klesla o rekordných takmer 5 %. Obchodníci odhadli, že počas prvého dňa banka kúpila takmer 5 mld. eur. 

Keďže inflácia v Česku stále oslabuje napriek tomu, že úrokové sadzby sa nachádzajú v blízkosti nuly , banka chce využívať výmenný kurz na uvoľnenie menovej politiky a do konca roka 2014 dostať infláciu naspäť na želanú úroveň 2 %. Plánuje udržiavať kurz národnej meny na úrovni približne 27 korún za euro a uviedla, že intervencie by mohli trvať aspoň 18 mesiacov. Aktuálne sa kurz pohybuje tesne pod 27,30 CZK/EUR. 

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: