Stratégia & Financovanie | Stratégia

Čínske firmy, ktoré budú za pár rokov valcovať Európu

Zoznam rýchlo expandujúcich firiem, na ktoré si treba dať pozor

Ak niekto stále neberie Čínu vážne, mal by lepšie otvoriť oči.

V priebehu 8 rokov sa počet čínskych firiem zaradených v rebríčku Fortune Global 500 viac ako strojnásobil z 28 na 95, a v prvej desiatke najväčších firiem na svete podľa tržieb obsadila Čína tento rok tri pozície. Mnohé z týchto úspešných čínskych spoločností úspešne expandujú na západných trhoch, ako Lenovo, Dongfeng Motor či Haier. Už dnes je Čína tretím najväčším zahraničným investorom na svete a vláda domáce podniky v medzinárodnej expanzii intenzívne podporuje.

Na naše trhy si však už zuby brúsia desiatky ďalších čínskych tigrov. Organizácia ACCA vytipovala 100 rýchlo rastúcich čínskych firiem, ktoré majú potenciál zaradiť sa v priebehu niekoľkých rokov medzi najväčších globálnych hráčov, a ich zoznam uverejnila v správe China’s next 100 global giants.

Kritériami pre hodnotenie bol priemerný ročný rast tržieb v období 2008 – 2012, pozícia na domácom trhu, pozícia na zahraničných trhoch, konkurencieschopnosť obchodného modelu a stratégie, a veľkosť. Priemerný obrat firiem v rebríčku Top 100 dosiahol 750 mil. USD (4,8 mld. RMB) a takmer všetky firmy vykázali ročné tempo rastu tržieb od 20% do 50%, takže do roku 2017-18 dosiahnu priemerný obrat 1,5 mld. USD, mnohé z nich 3 mld. USD. Prevažná väčšina firiem má veľmi silnú alebo dominantnú pozíciu na obrovskom čínskom trhu, čo im dáva potrebnú veľkosť a úspory z rozsahu, a tým aj solídny základ pre medzinárodnú expanziu.

Súvisiaci článok: Čínske strojárske firmy dobíjajú svet, berú podiel Európe

Najviac firiem z rebríčka Top 100 pôsobí v odvetví počítačov a telekomunikačných zariadení (18) a v elektronike (13), ale 17 z nich pôsobí v službách a rôznych nevýrobných činnostiach, ako je internet, cestovný ruch alebo zábavný priemysel.

Spomedzi stovky firiem vytipovala organizácia ACCA malú skupinu nižšie uvedených spoločností s vysokým potenciálom, ktoré vykazujú medziročný rast tržieb nad 30% a dosiahli maximálne skóre v hodnotení pozície na domácom trhu (dominantná pozícia), pozície na zahraničných trhoch a konkurencieschopnosti obchodného modelu. Práve tieto firmy majú najväčší potenciál prerásť do globálnych lídrov, a európske firmy by mali pozorne sledovať ich ďalšie kroky. 

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: