Makro & Odvetvia | Komodity

Aktuálny výhľad pre ceny komodít – 32. kalendárny týždeň

Riziko prerušenia dodávok plynu kvôli sankciám Ukrajiny proti Rusku, prebytok uhlia spomalí sezónny nárast ceny, silná úroda zlacňuje obilniny. Prehľad správ o vývoji cien komodít na svetových a európskych trhoch

EÚ očakáva rekordnú úrodu repky, napriek tomu cena začala stúpať

Nemecká spoločnosť Oil World informovala, že Európa dopestuje takmer o 9% viac repky olejnej, ako pred rokom. Cena repky na burze v Paríži od začiatku roku do konca júla klesla o 11% na 300,5 EUR/tonu, odvtedy však cena opäť vzrástla kvôli rastúcemu dopytu z ostatných regiónov vo svete.

Zdroj: Bloomberg, 12.8.2014

Americká úroda sóje predčí očakávania, cena klesá

Cena sóje klesla na najnižšiu úroveň od roku 2010 potom, ako americké ministerstvo poľnohospodárstva informovalo, že USA tento rok vyprodukuje rekordnú úrodu. USA sú najväčším producentom sóje na svete. Podobne je na tom aj s úrodou kukurice.

Zdroj: Bloomberg, 12.8.2014

IEA: globálna produkcia ropy dostatočná, cena klesá

Cena ropy Brent dnes klesla na najnižšiu hodnotu za posledných 13 mesiacov pod 103,0 USD/barel. Reagovala na pravidelnú správu Medzinárodnej agentúry pre energiu, podľa ktorej je aj napriek nepokojom na Strednom východe ropy dostatok, IEA zároveň znížila odhad rastu dopytu po rope v tomto a budúcom roku.

Zdroj: Bloomberg, 12.8.2014

Cena hliníka na burze aj spotovom trhu rastie

Cena hliníka tento rok vzrástla o 10% a dosiahla 17 mesačné maximum, rastie aj prirážka za hliník s okamžitou fyzickou dodávkou. Popri nedávnej redukcii produkčných kapacít zo strany najväčších svetových producentov rast podporuje aj oživovanie ekonomiky USA a Číny, klesajúce zásoby v skladoch londýnskej burzy, a geopolitické napätie na Ukrajine.

Zdroj: Bloomberg, 12.8.2014

Ukrajinský parlament v prvom čítaní schválil sankcie  na Gazprom

Ukrajinskí poslanci podporili sankcie, ktoré by sa mohli dotknúť spoločnosti Gazprom exportujúcej ruský plyn do Európy. Druhé čítanie zákona o sankciách je naplánované ešte na utorok.

Zdroj: SME, 12.8.2014

Vývoj cien komodít - správa MMF za júl 2014

Komentáre MMF k vývoju cien hlavných priemyselných a poľnohospodárskych komodít, grafy a trendy.

Zdroj: MMF, 11.8.2014

Cena pšenice začala rásť kvôli rusko-ukrajinskej kríze

Potom, ako ceny futures na pšenicu klesli na konci júla na štvorročné minimum, v priebehu prvých augustových dní opäť vzrástli o viac ako 5%. Rast cien poháňajú obavy z možného prerušenia exportu obilia z čiernomorských prístavov. Rusko a Ukrajina majú tento rok predstavovať pätinu globálneho exportu pšenice.

Zdroj: Bloomberg, 11.8.2014

Ukrajina nepripravuje obmedzenia tranzitu ruskej ropy na západ

Nepripravuje sa nijaký zákon, ktorý by mal obmedzovať prepravu ruskej ropy cez územie Ukrajiny ďalej na západ. Uviedol to riaditeľ Zastúpenia pre strednú Európu verejnej akciovej spoločnosti Ukrtransnafta Mikuláš Rakovský v súvislosti s medializovanými informáciami, že Ukrajina pripravuje zákaz prepravy energonosičov z Ruskej federácie cez jej územie.

Zdroj: teraz.sk, 10.8.2014

Vysoké zásoby a produkcia uhlia bránia sezónnemu nárastu ceny

Prebytok zásob uhlia na globálnom trhu je vysoký a na budúci rok sa má podľa Morgan Stanley zdvojnásobiť, zásoby viac ako dostatočne vykryjú sezónny nárast dopytu v jesenných a zimných mesiacoch na severnej pologuli.

Zdroj: Bloomberg, 10.8.2014

Irak a Ukrajina zastavujú rast cien priemyselných kovov

Ceny väčšiny priemyselných kovov v závere minulého týždňa klesli kvôli obavám, že kríza okolo Ruska a Ukrajiny spomalí európsku ekonomiku a dopyt po komoditách. Z Nemecka už prišlo viacero správ o negatívnych dôsledkoch sankcií medzi EU a Ruskom na jeho hospodársky rast.

Zdroj: Bloomberg, 10.8.2014

Bavlna sa na päťročnom minime v najhoršom prepade za 55 rokov odráža od dna

Bavlna sa po rokoch vysokých cien výrazne prepadla na 62,02 dolárov za libru. Dôvodom sú rastúce svetové zásoby bavlny, pomalý rast svetovej ekonomiky a pokles importov čínskych výrobcov. Vďaka deficitu dažďov v období monzúnu v Indii cena bavlny začala rásť, aj keď očakávaná dobrá úroda v Amerike naznačuje, že cena bavlny môže neskôr opäť klesnúť.

Zdroj: Patria, 7.8.2014

Cena kávy rastie s nervozitou ohľadne brazílskeho počasia

Nezvykle daždivé augustové počasie v Brazílii podnietilo nové obavy o budúcoročnú úrodu kávy v Brazílii, ktorá je jej najväčším producentom na svete. Dažde môžu spôsobiť predčasné kvitnutie kávovníkov. Cena decembrového kontraktu kávy arabica na ICE stúpla na trojmesačné maximum, v porovnaní so začiatkom roku je vyššia o 80%.

Zdroj: Financial Times, 6.8.2014

Trhy počítajú s možným nárastom ceny ropy v strednodobom horizonte

Hoci spotová cena ropy v posledných dňoch klesla, ceny jednoročných futures vzrástli o 11 USD/barel (13%). Sankcie EÚ a USA týkajúce sa ťažobných technológií a financovania spomalia snahy ruských spoločností otvárať nové ropné polia a ťažbu ropy z bridlíc a oceánu, pretože nemajú toľko skúseností a technológií. Trhy do jednoročných kontraktov tiež zakomponovali obavy z vývoja situácie v Iraku a Líbyi.

Zdroj: Financial Times, 6.8.2014

Goldman Sachs predpovedá na budúci rok pokles cien železnej rudy na 80 USD/t

Podľa banky Goldman Sachs rastie produkcia železnej rudy tri krát rýchlejšie ako globálny dopyt, a na budúci rok jej cena klesne z tohtoročného očakávaného priemeru 106 USD/tonu na 80 USD/tonu. Cena rudy klesla tento rok už o takmer 30%.

Zdroj: Bloomberg, 6.8.2014

Cena medi na päťtýždňovom minime kvôli Európe a doláru

Cena medi sa dostáva pod tlak kvôli rastúcim obavám o rast európskej ekonomiky a silnému doláru. Talianska ekonomika sa v druhom kvartáli dostala opäť do technickej recesie a priemyselné objednávky v Nemecku poklesli najviac od roku 2011. Nemecko je tretím najväčším konzumentom červeného kovu na svete. Tona medi s dodávkou za tri mesiace na londýnskej LME spadla na 6 970 USD.

Zdroj: Bloomberg, 6.8.2014

Investori na LME veria najviac zinku

Investori, ktorí na londýnskej burze LME spravujú investície na účet svojich klientov, najviac dôverujú zinku a na tento priemyselný kov držia najviac dlhých pozícií. Pozitívne saldo dlhých pozícií držia investori aj na ostatné kovy - hliník, meď, nikel a cín.

Zdroj: Bloomberg, 5.8.2014

Silný dolár znižuje záujem o priemyselné kovy, cena medi klesla

Silnejúci kurz dolára znižuje záujem investorov o nákup priemyselných kovov obchodovaných v dolároch. Cena medi s dodávkou za tri mesiace na londýnskej LME klesla o 1,1% na 7 055 USD za tonu.

Zdroj: Bloomberg, 5.8.2014

Prirážka za spotovú dodávku medi v Európe klesla na 15 mesačné minimum

Prirážka za spotový nákup klesla na približne 90 USD kvôli sezónnemu poklesu spotreby medi v treťom kvartáli. Potom, ako Rusko v júli zrušilo exportnú daň na spracovanú meď a nikel, môže dovoz z Ruska vzrásť a vytvoriť priestor pre ďalší pokles prirážky za spotový nákup.

Zdroj: Bloomberg, 3.8.2014

Sankcie proti Rusku spôsobili rast trhovej ceny elektriny

Trhy v priebehu posledných týždňov zakalkulovali do ceny elektriny obchodovanej na burze možné zvýšenie cien plynu a uhlia kvôli konfliktu s Ruskom. Cena kontraktu v Nemecku s dodávkou v roku 2015 vzrástla v priebehu júla o 2,8%, stúpli aj ceny v severoeurópskych krajinách a vo Francúzsku.

Zdroj: Bloomberg, 31.7.2014

Ceny obilnín na Slovensku naďalej mierne klesajú

Aktuálna trhová cena potravinárskej pšenice triedy E sa podľa údajov Komoditnej burzy Bratislava pohybuje v intervale 144,67 až 149,67 eur za tonu.

Zdroj: SME, 31.7.2014

Obnovenie exportu ropy z Líbye sa komplikuje

Cena ropy v súčasnosti zahŕňa očakávania trhu, že Líbya čoskoro obnoví export ropy z terminálov donedávna zablokovaných ozbrojenými konfliktami. Konflikty v krajine sa však opäť vyhrocujú a objavujú sa obavy, či k spusteniu terminálov v dohľadnej dobe vôbec dôjde. Výpadok líbyjskej produkcie by mal nezanedbateľný dopad na rovnováhu na trhu a pravdepodobne by viedol k nárastu ceny ropy.

Zdroj: Bloomberg, 30.7.2014

Nedostatok zásob vytlačil cenu kakaa na trojročné maximum

Výrobcovia čokolády a cukroviniek čelia rastúcej cene kakaa, futures s dodávkou v decembri na burze Liffe dnes vzrástli na 1 982 libier za tonu, kde sa naposledy nachádzali v júli 2011. Rast ceny spôsobujú nízke zásoby, ktoré podľa odhadov vystačia na 6 mesiacov globálnej spotreby, pričom zásoby štandardne pokrývajú dopyt na 7 až 8 mesiacov.

Zdroj: Bloomberg, 30.7.2014

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: