Stratégia & Financovanie | M&A

Prehľad investícií a akvizícií na Slovensku 2/2015

Amylum Slovakia zdvojnásobí výrobu, Svet zdravia predložil ponuku na kúpu nemocníc v Dunajskej strede a Galante, Netflix mieri na Slovensko. Výber z februárového monitoringu investícií a akvizícií na Slovensku od spoločnosti Symsite Research.

Slovenská pošta uvažuje nad kapitálovým vstupom do Swanu

Štátna Slovenská pošta nevylučuje majetkový vstup do telekomunikačného operátora Swan. Poklesu počtu zásielok čelí využívaním svojej širokej siete pobočiek poskytovaním iných služieb, doteraz najmä finančných (spolupráca s Poštovou bankou a najnovšie aj so Poisťovňou Poštovej banky, kde získala 20% podiel). Vlani pošta podpísala so Swanom memorandum o spolupráci. Teraz čaká, kým Swan dobuduje svoju sieť a začne poskytovať 4G služby. (SME/8)

Sberbank predáva banky na Slovensku a v Maďarsku

Ruská banka Sberbank chystá predaj svojich dcér na Slovensku a v Maďarsku, uviedli české Lidové noviny s odvolaním sa na nemenované zdroje. Najväčšiu ruskú banku donútil pristúpiť k rozpredaju aktív v strednej Európe konflikt medzi Kremľom a Západom a následné protiruské sankcie.

O slovenskú dcéru Sberbank sa podľa denníka zaujímajú tri skupiny: investičná skupina Penta, talianska banka UniCredit a maďarská OTP Bank. Slovenské aktíva Sberbank presahujú 2 mld €, maďarské aktíva dosahujú okolo 1,6 mld €. Sberbank Slovensko informácie nekomentovala. (HN/1)

Maďarskú Sberbank kupuje OTP, hovoria zdroje denníka N. (dennikn.sk)

Amylum Slovakia zdvojnásobí výrobu

Výrobca kukuričných škrobov a sladidiel Amylum Slovakia, patriaci koncernu Tate & Lyle, chce vo svojom závode v Bolerázi rozšíriť výrobnú kapacitu zo súčasných 350.000 na 700.000 ton kukurice ročne. Prvýkrát tento plán prezentoval pred desiatimi rokmi, teraz ho predložil na posúdenie environmentálnych vplyvov opäť. Ak by investíciu zrealizoval, spracovával by dve tretiny celoslovenskej úrody kukurice. Projekt by obsahoval aj rozšírenie energetiky závodu. (etrend.sk)

Heineken investuje 4 mil. € do výroby cideru

Pivovarnícka spoločnosť Heineken (na slovenskom trhu s pivom má 40% podiel) investovala do svojho závodu v Hurbanove 3,8 mil. € na nákup technológií a zariadení na výrobu nového produktu cider. Ten bude dodávať na šesť trhov regiónu strednej a východnej Európy. (SME/6)

Čínsky investor získa podiel v J&T Banke a Poštovej banke

China Energy Company (CEFC) o niekoľko týždňov získa podiel v česko-slovenskej finančnej skupine J&T. Stane sa spoluvlastníkom niekoľkých bánk vrátane J&T Banky a Poštovej banky, uvádza český denník HN. CEFC má v priebehu marca dokončiť získanie 5% v bankovom holdingu J&T Finance Group za zhruba 80 mil. €. To oceňuje bankovú časť J&T na 1,6 mld €. Peniaze do Čiech prišli koncom januára, teraz sa dokončujú zmluvy. Jednou z podmienok investície je aj to, že kapitál najprv mierne zvýšia aj doterajší vlastníci skupiny – z približne 950 mil. € na 1 mld €. Pôvodne sa uvažovalo s tým, že Číňania získajú až 30% podiel v J&T Finance Group. (SME/6)

Netflix vstupuje na Slovensko

Americká online videotéka Netflix potvrdila, že na český a slovenský trh vstúpi v roku 2016. Netflix aktuálne ponúka filmy a seriály v 50 krajinách a chce expandovať do ďalších 150 krajín. (HN/1)

Orange a O2 spoja svoje telekomunikačné siete

Mobilní operátori Orange a O2 spoja svoje siete, tvrdia zdroje portálu mobilmania.sk. Operátori svojim klientom umožnia zdieľať nielen nové 4G siete, ale aj 2G a 3G siete. Budúce investície do sietí už budú spoločnou záležitosťou oboch operátorov. O2 pritom v súčasnosti využíva národný roaming od Telekomu, kým Orange ponúka svoju sieť iba vlastným zákazníkom. Všetci operátori, aj Telekom, zdieľajú stovky stožiarov na základňové stanice. (mobilmania.sk)

Enel pokračuje v predaji Slovenských elektrární

Taliansky Enel oznámil, že zastavil predaj svojich aktivít v Rumunsku, avšak pokračuje v predaji slovenských aktivít.

Záujem o 66% podiel Enelu v Slovenských elektrárňach podľa médií prejavili český ČEZ, maďarský MVM spolu so Slovnaftom, česká skupina EPH a fínska Fortum. (pravda.sk)

Premiér Robert Fico oznámil, že chce využiť 1 mld €, ktoré vláda očakáva z predaja 49% štátneho podielu v Slovak Telekome, na kúpu 66% podielu Enelu v Slovenských elektrárňach. Pôvodne chcel Fico za tieto peniaze zoštátniť súkromné zdravotné poisťovne.

Enel plány vlády nekomentoval. Záujem vlády zrejme uvíta – všetkých záujemcov o SE totiž odrádza problém predraženej a meškajúcej dostavby jadrovej elektrárne Mochovce. (HN/1)

Fínska spoločnosť Fortum prejavila záujem o kúpu 66% podielu v Slovenských elektrárňach, ktorý predáva taliansky Enel, tvrdia zdroje denníka HN. Fortum, ktorý prevádzkuje niekoľko jadrových elektrární a stavia ďalšiu vo Fínsku, si už mal prebrať dokumenty o SE v rámci procesu due diligence. Obe spoločnosti odmietli túto informáciu komentovať.

Ďalšími možnými záujemcami o podiel sú český ČEZ, maďarský MVM Group v konzorciu so Slovnaftom a česká skupina EPH. Títo záujemcovia vyžadujú garancie štátu ohľadom predraženej a meškajúcej dostavby jadrovej elektrárne Mochovce. Je možné, že Enel napokon podiel nepredá. (HN/6)

eustream rozbieha projekt nového plynovodu

Správca plynovodu eustream (100% vlastníkom je firma SPP Infrastructure) čoskoro začne podpisovať memorandá o spolupráci pri výstavbe nového plynovodu Eastring s krajinami, cez ktoré bude projekt prechádzať. Projektovaná kapacita plynovodu je 20 mld m3 ročne. Jeho cena sa odhaduje na 750 mil. € a výstavba má trvať asi tri roky.

Nový plynovod bude môcť slúžiť ako alternatíva dopravy ruského plynu do strednej a východnej Európy vynechaním Ukrajiny. Bude ale môcť slúžiť aj v opačnom smere, t.j. dopravu plynu do regiónu balkánskych štátov zo západných plynárenských uzlov, ako napr. rakúsky Baumgarten, nemecké NCG a Gaspool, alebo taliansky PSV. (webnoviny.sk)

Leader Light zamestná 130 ľudí v Krompachoch

Slovenský výrobca svietidiel Leader Light otvára nový závod v Krompachoch na východe Slovenska. Zamestná tam asi 130 ľudí. Často pôjde o ľudí, ktorých prepúšťa tamojší závod japonskej firmy Panasonic, keďže zatvára závod s 650 pracovníkmi. Leader Light bude v novom závode vyrábať svietidlá určené na zahraničné trhy. (HN/1)

Duslo Šaľa začne s investíciou do výroby čpavku koncom roka

Chemička Duslo Šala, ktorú vlastní Agrofert českého ministra financií Andreja Babiša, začne 310 mil. € investíciu do novej výrobne čpavku koncom tohto roka. Spustenie do skúšobnej prevádzky je naplánované na koniec roka 2017. Kapacita výroby stúpne o 20% na 1.600 ton denne. Investícia nevytvorí žiadne nové miesta, pomôže ale udržať tie existujúce.

Vláda na investíciu poskytne daňové prázdniny vo výške 58 mil. €. (Pravda31/10)

Technológie pre 310 mil. € investíciu chemičky Duslo Šaľa zo skupiny Agrofert dodá dánska firma Haldor Topsoe. Už podpísala zmluvy s Duslom. Výstavbu nového závodu, ktorý nahradí súčasnú výrobu amoniaku, bude realizovať firma Technip. Nový závod by mal byť uvedený do prevádzky v roku 2018. (biztweet.eu)

Svet zdravia predložil ponuku na kúpu nemocníc v Dunajskej Strede a Galante

Svet zdravia (vo vlastníctve skupiny Penta) ponúkol za nemocnice v Dunajskej Strede a Galante 2,1 mil. €, plus investície 20,4 mil. € v najbližších piatich rokoch. Nemocnice predáva trnavský región VÚC. Konkurenčná ponuka spoločnosti Agel znie na iba 0,2 mil. €. Predaj nemocnice ešte musia odsúhlasiť poslanci VÚC. (etrend.sk)

Baumax vstupuje do e-commerce

Rakúska sieť hobbymarketov Baumax oznámila odchod z Maďarska a štart nového obchodného modelu v Česku, Slovensku a Rakúsku. Deje sa to v čase, keď firma kvôli vysokým dlhom redukuje biznis a podľa niektorých informácií je na predaj. Baumax chce okrem iného spustiť e-shop a prepojiť ho s kamennými predajňami. V Česku a na Slovensku spustí tieto zmeny na jeseň. (openiazoch.sk)

Spoločnosť Symsite Research komplexne monitoruje zrealizované a pripravované investície a akvizície vo všetkých odvetviach na Slovensku. Plné znenie monitoringu je možné objednať v Symsite Research.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: