Stratégia & Financovanie | M&A

Prehľad investícií a akvizícií na Slovensku 12/2014

Chrenek kupuje tri nemocnice, Křetínský internetové obchody, noví prepravcovia a linky na bratislavskom letisku. Výber z decembrového monitoringu investícií a akvizícií na Slovensku od spoločnosti Symsite Research.

Sungwoo Hitech má v Žiline postaviť závod za 50 mil. eur

Mesto Žilina očakáva výstavbu ďalšieho kórejského závodu pre automobilový priemysel, ktorý by mal do piatich rokov priniesť 800 nových pracovných miest. Ako uviedol primátor mesta Igor Choma, spoločnosť Sungwoo Hitech chce nový závod za viac ako 50 mil. € postaviť v bývalom areáli Doprastavu v priemyselnej časti Žiliny. Choma dodal, že investícia je pre mesto na 95% istá a Ministerstvo hospodárstva ponúklo investorovi aj „nejaké benefity“.

Sungwoo Hitech je hlavný dodávateľ komponentov pre Hyundai Motors v českých Nošoviciach a Kia Motors v Žiline. (SME/5)

Křetínský a spol rozširuje e-commerce aktivity

Spoločnosť E-commerce Holding, za ktorou stoja Daniel Křetínský, Patrik Tkáč a Jakub Havrlant, vstúpila do spoločnosti Vivantis, pod ktorú spadajú internetové obchody Parfemy.cz, Krasa.cz alebo Hodinky.cz (vlaňajší obrat 18 mil. €). Cena nebola zverejnená. E-commerce Holding už prevádzkuje sieť e-shopov, ako napr. Sporty.cz a Snowboards.cz. S novými e-shopmi chce expandovať aj na Slovensko. (HN/9)

Eurstream chce nový plynovod na Balkán za 750 mil. eur

Prevádzkovateľ slovenského tranzitného plynovodu eustream chce vybudovať novú plynovodnú trasu zo západnej Európy cez Slovensko a Ukrajinu na Balkán. Projekt Eastring by zmiernil takmer úplnú závislosť niektorých balkánskych krajín na plyne z Ruska.

Eastring má byť 570 km dlhý a jeho kapacita by dosahovala 20 mld m3 ročne (kapacita súčasného tranzitného plynovodu je 80 mld m3). Plynovod by mal stáť odhadom „len“ 750 mil. €, pretože by spájal súčasný systém eustreamu s nedostatočne využívaným plynovodom Sojuz z Ukrajiny do Rumunska. (HN/4)

Holcim bude predávať závody na Slovensku

Európska komisia (EK) v pondelok schválila fúziu francúzskej spoločnosti Lafarge so švajčiarskou firmou Holcim. Nová firma bude najväčším výrobcom cementu na svete. EK súhlas podmienila predajom niektorých aktív. Holcim tak predá svoje závody na Slovensku, ktoré sú s ročnými tržbami 137 mil. € najväčším dodávateľom stavebných materiálov v krajine. (HN/4)

Predaj Cargo Wagon viazne

Štátny nákladný prepravca ŽS Cargo očakáva, že zmluvu na predaj majoritného podielu vo svojej dcérskej firme, do ktorej vyčlenil 12.000 vagónov, podpíše v prvom štvrťroku t.r. Kupca, švajčiarsku spoločnosť AAE, si pritom vybral už v lete. Dôvodom na odklad má byť fakt, že švajčiarsku firmu práve kupuje nemecká spoločnosť VTG. ŽS Cargo očakáva z predaja 200 mil. €, ktoré pomôžu znížiť 340 mil. € dlh firmy. VTG ale podľa neoficiálnych zdrojov chce za podiel platiť iba 100 mil. €. Minister dopravy Ján Počiatek to poprel. (SME/5)

Chrenek kúpil tri nemocnice na Slovensku a vykúpil podiel Polacha v Ageli

Distribútor liekov Unipharma – 1. slovenská lekárnická predal svoje nemocnice v Handlovej, Bánovciach nad Bebravou a Košiciach spoločnosti TLSV invest. Dôvodom predaja bola snaha sústrediť sa na core business, ktorým je distribúcia liekov a zdravotníckych pomôcok. Na čele spoločnosti TLSV invest je Tomáš Chrenek mladší. Jeho otec je vlastníkom spoločnosti Agel, ktorá v Čechách, Poľsku a na Slovensku vlastní niekoľko nemocníc, laboratórií či lekární. (sme.sk)

Tomáš Chrenek vyplatil minoritného akcionára spoločnosti Agel, ktorá ovláda 15 nemocníc, z toho štyri na Slovensku. Martin Polach predal Chrenekovi svoj 25% podiel za nezverejnenú cenu. Dôvodom predaja boli spory medzi oboma akcionármi. (etrend.sk)

HB Reavis predal košický Aupark za 165 mil. eur

Domáci developer HB Reavis predal košické nákupné centrum Aupark s priľahlou kancelárskou vežou Aupark Tower a nedávno získané Malinovského kasárne juhoafrickému investorovi New Europe Property Investments (NEPI) za 165 mil. €. Ten zaplatí developerovi 82 mil. € a prevezme dlh vo výške 83 mil. €. Fond vlani kúpil za 87,5 mil. € aj žilinský Aupark.

Košický Aupark bol otvorený v roku 2011 s plochou 34.000 m2. Aupark Tower ponúka 12.600 m2 kancelárií. Obe nehnuteľnosti majú ročne priniesť zmluvné nájomné vo výške 10,9 mil. € pri priemernom mesačnom nájomnom 19 €/m2. HB Reavis do výstavby Auparku v roku 2011 investoval približne 120 mil. €, za Malinovského kasárne zaplatil 5,5 mil. €. Na obchode tak zarobil zhruba 40 mil. € (plus nájomné v rokoch 2011 – 14).

HB Reavis predajom zabehnutých projektov získal financie na ďalší development. Predvlani predal bratislavský Aupark Tower, vlani Apollo Business Center II a Aupark Žilina. Tento rok sa mu podarilo predať väčšiu časť bratislavského City Business Center a pražský projekt River Garden. (etrend.sk)

Problémy nútia BauMax predávať obchody, možno aj na Slovensku

Rakúska sieť hobbymarketov bauMax začala predaj svojich medzinárodných pobočiek. Podľa rakúskych médií je na predaj aj 14 slovenských obchodov. bauMax predajom rieši zlú finančnú situáciu. Jedným zo záujemcov môže byť nemecký konkurent Obi. (Pravda/8)

Noví prepravcovia a linky na bratislavskom letisku

Nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair pridáva v letnom letovom poriadku 2015 novú linku z Bratislavy do Atén. Cestujúci ju budú môcť využívať 3-krát týždenne.

Celkovo bude dopravca v lete 2015 prevádzkovať z bratislavského letiska 17 liniek a odhaduje, že ročne prepraví 1 mil. pasažierov. V marci 2015 otvorí v Bratislave aj svoju bázu, s dvoma lietadlami. (Pravda/11)

Do postkomunistických krajín EÚ začala expanziu Dubajská lowcostová spoločnosť flydubai. Od 5. decembra lieta 4-krát týždenne do Prahy, 6. decembra pridáva tri lety do týždňa do Bratislavy a uprostred decembra začne lietať aj do Sofie a Záhrebu. Už skôr spustila aj lety do Bukurešti. (etrend.sk)

Rakúska letecká spoločnosť Niki začne od apríla z Bratislavy lietať do Bruselu, na Malorku a dokonca aj do Viedne. Pôjde o najkratšie letecké spojenie na svete. Niki očakáva, že v roku 2015 z Bratislavy prevezie 250.000 cestujúcich a v roku 2016 až 350.000. (SME/1)

Nemecké low-cost aerolínie Eurowings, dcérska spoločnosť Lufthansy, začnú prevádzkovať novú leteckú linku z Bratislavy do Kolína nad Rýnom. (hnonline.sk)

Howe chce na východe prijať 600 ľudí

Austrálsky dodávateľ pre automobilový priemysel, spoločnosť Howe, presúva do logistického parku Immopark pri košickom letisku časť svojej výroby. Vzniknúť tu majú stovky pracovných miest. V budúcom roku v parku otvorí halu s rozlohou 16.000 m2.

Howe pôsobí v Košiciach desiaty rok a zamestnáva 900 ľudí. Ďalších 600 zamestnancov chce prijať čoskoro. Vyrába kožené komponenty pre luxusné svetové automobilky Land Rover, Audi i BMW. (sme.sk)

Spoločnosť Symsite Research komplexne monitoruje zrealizované a pripravované investície a akvizície vo všetkých odvetviach na Slovensku. Plné znenie monitoringu je možné objednať v Symsite Research.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: