Účtovníctvo, Dane & Legislatíva | Dane

Optimalizácia daní: čo vymyslel Apple a čo vymyslia vlády

Daňové praktiky nadnárodných firiem sa dostávajú pod paľbu ostrej kritiky zo strany regulátorov. V budúcnosti môžeme očakávať väčší tlak na koordináciu krajín OECD a sprísnenie pravidiel pre transferové oceňovanie či využívanie daňových rajov.

Apple čelí vyšetrovaniu zo strany amerického senátu, ktorý spoločnosť obvinil z agresívneho vyhýbania sa daniam. Podľa špeciálnej komisie daňové štruktúrovanie a využívanie offshorových spoločností umožnilo firme vyhnúť sa v rokoch 2009 – 2012 zdaneniu ziskov v USA v hodnote 44 mld. USD.

Tim Cook, CEO Apple, tvrdí, že firma zaplatila každý jeden dolár na daniach, ktorý dlží. Kto má pravdu?  

Apple podľa všetkého iba využíva možnosti, ktoré mu poskytuje platná daňová legislatíva na to, aby minimalizoval svoje daňové náklady a tým zvýšil výnosy pre akcionárov. Či je to etické alebo zodpovedné k ostatným daňovým poplatníkom v USA, zrejme manažment ani akcionárov Apple nemusí zaujímať. Je starosťou vlád, aby vytvorili také pravidlá, ktoré podobné únikové cestičky zatvoria.


Čo urobil Apple

Spôsob, akým Apple kryje svoje zisky pred daňami je kreatívny, ale podľa daňových expertov sa v praktikách nadnárodných firiem nejedná o nič unikátne.

Apple vytvoril v Írsku dcérsku spoločnosť Apple Operations International, ktorá je materskou spoločnosťou medzinárodnej obchodnej divízie Apple. Medzi rokmi 2009 a 2012 vytvoril AOI prostredníctvom vnútropodnikových transakcií zisk v hodnote 30 mld. USD.

Spoločnosť AOI však za posledných 5 rokov nepodala žiadne daňové priznanie, pretože nemusí ani podľa írskych, ani podľa amerických daňových zákonov.

Je totižto založená v Írsku, no fyzicky je riadená manažmentom z USA. Podľa írskej legislatívy sa za daňového rezidenta považuje spoločnosť, ktorá je riadená alebo kontrolovaná z územia Írska. Naopak, americká legislatíva posudzuje miesto podnikania podľa toho, kde je spoločnosť založená.  AOI tak nemusí podávať daňové priznanie ani v Írsku, ani v USA.


Tlak zo strany regulačných orgánov rastie

V posledných mesiacoch výrazne rastie tlak a kritika zo strany vlád a regulačných orgánov týkajúca sa daňových praktík nadnárodných firiem.

Popri škandále Apple sa v USA a Veľkej Británii vyšetrovali alebo stále vyšetrujú firmy ako Microsoft, Hewlett-Packard, Amazon či Google.

Štáty G20 a OECD pripravujú plán na boj proti nekalým praktikám v oblasti transferového oceňovania. Európska rada nedávno prijala odporúčania a navrhla kroky, ktoré by mala EÚ podniknúť v boji s agresívnou optimalizáciou daní zo strany nadnárodných spoločností. David Cameron vyhlásil, že na najbližšom summite G8 otvorí medzivládnu debatu o prekopaní globálneho daňového systému.

Vo Veľkej Británii sú najväčšie audítorské spoločnosti podozrievané z nekalých praktík pri ovplyvňovaní tvorby daňovej legislatívy na jednej strane a poskytovaním daňového poradenstva podnikovej sfére na druhej strane. Nemecko, Francúzsko a Veľká Británia tlačia na krajiny ako je Luxembursko či Švajčiarsko, aby stransparentnili svoj bankový sektor a aktívnejšie sa zapájali do medzinárodnej výmeny bankových a daňových informácií.

Môžeme očakávať, že tento tlak bude v budúcnosti narastať.


Niektoré firmy začínajú radiť spiatočku

Niektoré firmy z obavy zo straty reputácie začali podnikať nové opatrenia.

Napríklad firma Diageo, globálny výrobca alkoholických nápojov značiek ako je Baileys, Smirnoff či Johnie Walker, uverejnila na svojej internetovej stránke globálne princípy riadenia daní, v ktorých deklaruje, že svoje daňové záležitosti riadi transparentne a v súlade s medzinárodnými best practice pravidlami, IFRS ako aj Pravidlami OECD pre nadnárodné spoločnosti. Podobné vyhlásenia sa objavili vo výročných a finančných správach aj iných veľkých spoločností.


Tento článok sa páči

2

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: