Účtovníctvo, Dane & Legislatíva | Legislatíva

Novela zákona o konkurze a reštrukturalizácii 1.1.2015 - zhrnutie

Novela zavádza riadne vedenie účtovníctva dlžníkom ako podmienku pre odporučenie reštrukturalizácie správcom

Národná rada 21. októbra schválila spolu s novelou Obchodného zákonníka aj novelu Zákona o konkurze a reštrukturalizácii („novela“ a „zákon“), ktorá je účinná od 1. januára 2015. Vzťahovať sa bude na konania začaté 1. januára 2015 alebo neskôr.

Rozšírenie definície platobnej neschopnosti

Zákon definuje „úpadok“ ako stav, v ktorom je dlžník predlžený alebo platobne neschopný (§ 3), pričom pod platobnou neschopnosťou sa rozumie neschopnosť plniť 30 dní po lehote splatnosti aspoň dva peňažné záväzky viac ako jednému veriteľovi. Novela rozširuje definíciu platobnej neschopnosti o situáciu, ak nie je možné pohľadávku vymôcť exekúciou.

Rozšírenie definície hrozby úpadku

Novela zakotvuje, že ak je spoločnosť v kríze (ktorú definuje najnovšia novela Obchodného zákonníka), dlžníkovi hrozí úpadok, čo má v kontexte konkurzného práva niektoré implikácie (napr. ak dlžníkovi hrozí úpadok, môže požiadať správcu o vypracovanie reštrukturalizačného posudku, správca môže odporučiť reštrukturalizáciu a pod.).  

Pokuta pre štatutárne orgány za nepodanie návrhu na konkurz

Podľa zákona ma dlžník a jeho štatutárne orgány povinnosť podať návrh na vyhlásenie konkurzu, ak je dlžník v predlžení (stav, ak má dlžník viac ako jedného veriteľa a hodnota jeho záväzkov presahuje hodnotu jeho majetku).

Novela upravuje zmluvnú pokutu vo výške 12 500 eur (polovica základného imania a.s.), ktorú musia štatutárne orgány uhradiť spoločnosti (resp. v prospech všeobecnej podstaty), ak si nesplnili povinnosť podať návrh na vyhlásenie konkurzu, pričom vzniku právneho nároku spoločnosti na túto pokutu sa nebude dať vyhnúť (napr. tým, že sa nároku spoločnosť vzdá, alebo sa obmedzí spoločenskou zmluvou či stanovami).  Toto ustanovenie sa vzťahuje na eseročky a akciové spoločnosti.

Štatutári sa zbavia povinnosti zaplatiť pokutu, ak preukážu, že povinnosť podať návrh na konkurz neporušili, alebo ak namiesto konkurzu podali návrh na povolenie reštrukturalizácie.  

Podľa novely Obchodného zákonníka je zároveň nesplnenie povinnosti podať návrh na konkurz dôvodom pre diskvalifikáciu štatutárov (register diskvalifikácií).

Návrh na konkurz môžu podať piati zamestnanci zastúpení odbormi

Podľa novely budú môcť podať návrh na vyhlásenie konkurzu najmenej piati zamestnanci alebo bývalí zamestnanci dlžníka písomným vyhlásením o nesplnení ich pohľadávky na mzde, odstupnom alebo odchodnom 30 dní po lehote splatnosti. Podmienkou je, aby zamestnanci neboli s dlžníkom spriaznenými osobami  a aby boli zastúpení odborovou organizáciou, aj keď nie sú jej členmi.

Zamestnanci nebudú musieť pred podaním návrhu na konkurz zaplatiť preddavok na úhradu odmeny a výdavkov predbežného správcu.

Zákaz splynutia, zlúčenia a rozdelenia

Novela výslovne upravuje, že po začatí konkurzného konania alebo reštrukturalizačného konania nie je možné rozhodnúť o splynutí, zlúčení alebo rozdelení dlžníka a rozhodnutie o splynutí, zlúčení alebo rozdelení dlžníka zapísať do obchodného registra. Po vyhlásení konkurzu je tak možné urobiť iba so súhlasom správcu.

Majetok prenajímaný formou finančného lízingu a súvisiace záväzky dlžníka

Novela zavádza možnosť pre lízingových prenajímateľov pri finančnom lízingu, resp. veriteľov uplatňujúcich výhradu vlastníctva na majetok dlžníka uplatniť prihlášku pohľadávky rovnako, ako by uplatňovali zabezpečovacie právo (t.j. právo na oddelené uspokojenie), čím poveria správcu na súpis a speňaženie veci s výhradou vlastníctva. Podľa navrhovateľa zákona takáto úprava rozšíri ich možnosti najmä v prípadoch, ak by vylúčenie a vydanie vecí pod výhradou vlastníctva resp. prenajatých vecí bolo spojené s dodatočnými nákladmi.

Ďalej sa zavádza nový § 45a, ktorý popisuje situáciu, v ktorej úpadca pred vyhlásením konkurzu kúpil a prevzal vec s výhradou vlastníctva bez toho, aby k nej nadobudol vlastnícke právo. V tomto prípade môže správca namiesto vrátenia veci splniť povinnosti podľa zmluvy, ak je to pre konkurznú podstatu výhodnejšie. Podmienkou je, aby sa vec nachádzala u úpadcu.

Priznávanie hlasovacích práv súdom vo vybraných sporných situáciách

Novela zakotvuje situácie, v ktorých bude na podnet popretého veriteľa o jeho hlasovacích právach rozhodovať súd. Ide o situácie:

  • ak pohľadávka bola účinne popretá iným veriteľom bez ohľadu na to, či ju poprel aj správca (platí pre konkurzy),
  • ak bola popretá prihlásená pohľadávka, ktorá je vykonateľná (priznaná rozhodnutím, na základe ktorého by inak bolo možné nariadiť výkon rozhodnutia alebo vykonať exekúciu), platí pre konkurzy aj reštrukturalizácie,
  • ak ide o pohľadávku, v ktorej bolo uplatnené zabezpečovacie právo registrované v registri záložných práv, registrované v osobitnom registri, alebo zapísané v katastri nehnuteľností (platí pre konkurzy aj reštrukturalizácie).

V týchto prípadoch bude súd o priznaní hlasovacích práv rozhodovať bez pojednávania na základe dokumentov, ktoré mu predloží správca. Proti rozhodnutiu môže dotknutý veriteľ podať odvolanie (novela možnosť odvolania upravuje iba pre konkurz, nie reštrukturalizáciu).

Spriaznené pohľadávky

Podľa zákona sa pohľadávka, ktorá patrí alebo patrila veriteľovi, ktorý je alebo bol spriaznený s úpadcom, uspokojuje v konkurze ako podriadená pohľadávka (t.j. až po uspokojení nezabezpečených pohľadávok).

Novela ošetruje situácie, kedy sa má uspokojiť veriteľ, ktorý nie je spriaznený s úpadcom a v čase nadobudnutia spriaznenej pohľadávky nevedel alebo nemohol vedieť, že nadobúda spriaznenú pohľadávku, ako aj situácie, keď sa jedná o veriteľa pohľadávky z dlhopisu alebo z finančného nástroja obchodovaného na regulovanom trhu. V týchto situáciách sa na tieto pohľadávky ustanovenie o podriadenosti nevzťahuje.

Riadne vedenie účtovníctva ako nová podmienka pre reštrukturalizáciu

Novela zavádza riadne vedenie účtovníctva ako podmienku pre to, aby mohol správca odporučiť reštrukturalizáciu - „účtovné závierky dlžníka musia poskytovať verný a pravdivý obraz o skutočnostiach, ktoré sú predmetom účtovníctva a o finančnej situácii dlžníka“.

Rozšírenie obsahu reštrukturalizačného posudku v reštrukturalizácii

V reštrukturalizačnom posudku správca okrem iného opisuje finančný stav dlžníka a zhodnocuje predpoklady pre úspešné uskutočnenie reštrukturalizácie, pričom ak reštrukturalizáciu odporúča, musí zdôvodniť, prečo priniesie väčší rozsah uspokojenia veriteľov, ako konkurz.

Novela dopĺňa povinné náležitosti posudku o informácie, ktoré majú slúžiť súdu a veriteľom na zhodnotenie, či je v dlžníkovom prípade reštrukturalizácia vhodným riešením. Po novom bude posudok musieť obsahovať aj podrobné zhodnotenie právnych úkonov dlžníka so spriaznenými osobami uskutočnených počas hroziaceho úpadku alebo v úpadku, najmä čo sa týka zákazu vrátenia vkladov, zákaz vrátenia plnení nahradzujúcich vlastné zdroje, transakcie s konfliktom záujmov, zákaz vyplácania zisku a rozdeľovania iných vlastných zdrojov. Posudok musí ďalej obsahovať aj označenie osôb, ktoré ručia za záväzky dlžníka, alebo svojim majetkom záväzky dlžníka zabezpečujú, a opis tohto majetku.

Ak správca v posudku odporúča reštrukturalizáciu, posudok musí podľa novely obsahovať aj vyjadrenie audítora alebo súdneho znalca, či účtovná závierka dlžníka, pripojená k návrhu na povolenie reštrukturalizácie, poskytuje verný a pravdivý obraz o skutočnostiach, ktoré sú predmetom účtovníctva a o finančnej situácii dlžníka.

Oznámenie o popretí pohľadávky v reštrukturalizácii

Novela zavádza povinnosť pre správcu, aby popretie pohľadávky bez zbytočného odkladu po zapísaní do zoznamu pohľadávok písomne oznámil veriteľovi, ktorého pohľadávka bola popretá.

Iné

  • Novela zavádza v reštrukturalizácii zmeny v tvorbe skupín pre zabezpečené pohľadávky (§ 137 ods. 4) a zmeny vo vymedzení uznášaniaschopnosti schvaľovacej schôdze a hlasovaní o prijatí plánu (§ 146 a § 148).
  • V § 157 upravuje práva subjektov, ktoré sú poskytovateľmi štátnej pomoci.
  • Upresňuje sa sídlo kancelárie správcu, ktorý môže vypracovať reštrukturalizačný posudok (§ 116). 

Tento článok sa páči

3

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: