Makro & Odvetvia | CEE

Každá siedma poľská firma hľadá zamestnancov, nezamestnanosť prudko klesá

Poľský trh práce pokračuje v zotavovaní a vracia sa do kondície spred krízy

Situácia na poľskom trhu práce sa naďalej zlepšuje. Počet voľných miest dosiahol v auguste nový rekord, keď takmer každá siedma poľská firma chce prijať nových zamestnancov. Miera nezamestnanosti v auguste klesla na 11,7 % z 11,9 % v júli, uviedlo poľské ministerstvo práce.

Počet ľudí bez práce v auguste klesol už siedmy mesiac po sebe, tentokrát o ďalších 24.000. Celkovo sa počet registrovaných nezamestnaných za sedem mesiacov od februára do konca augusta znížil o 405.000.

Ešte v januári sa miera nezamestnanosti v Poľsku nachádzala na úrovni 14 %. "Taký prudký pokles nezamestnanosti ako v auguste sme naposledy zaznamenali pred siedmymi rokmi, v roku 2007, ešte pred začiatkom krízy," povedal poľský minister práce Wladyslaw Kosiniak-Kamysz rozhovore pre denník Gazeta Wyborcza. Dodal, že podľa jeho názoru pozitívny vplyv malo zvýšenie štátnych výdavkov na boj s nezamestnanosťou.

V roku 2015 sa očakáva ďalšie zlepšovanie situácie na trhu práce, pretože takmer 20 % firiem ohlásilo, že plánujú zvýšiť počet zamestnancov. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: