Makro & Odvetvia | Menové kurzy

ECB má v júni znížiť sadzby, oslabiť euro

Trhy na možné uvoľnenie menovej politiky reagovali už predminulý týždeň, keď kurz eura začal oslabovať

Európska centrálna banka (ECB) s najväčšou pravdepodobnosťou v júni ešte viac uvoľní menovú politiku. Dôvodmi sú silné euro, nízka inflácia a slabé úverovanie. ECB by mohla znížiť svoj kľúčový úrok. Banka okrem toho plánuje negatívne úrokové sadzby na vklady. Informoval o tom internetový portál nemeckého týždenníka Spiegel.

Tieto kroky by mali okrem iného viesť k oslabeniu kurzu eura. To začalo oslabovať ešte 8. mája potom, čo ECB informovala o pripravenosti uvoľniť menovú politiku na najbližšom júnovom zasadnutí.

ECB chce použiť niekoľko nástrojov v boji proti silnému euru a dlhodobo nízkej inflácii. Podľa informácií týždenníka Peter Praet odporučí Rade guvernérov ECB na jej najbližšom zasadnutí 5. júna zníženie kľúčového úroku z 0,25 % na nové rekordné minimum 0,15 %.

Rada guvernérov chce okrem toho zaviesť negatívnu úrokovú sadzbu na vklady vo výške -0,1 %. To znamená, že finančné ústavy, ktoré si na krátky čas uložia svoje peniaze v centrálnej banke, budú musieť za tieto depozity zaplatiť. Tradične naopak dostávajú za vklady úroky. Zavedenie negatívnej sadzby má banky odradiť od toho, aby si ukladali peniaze v ECB.

Súvisiace články:

ECB chce týmito opatreniami oživiť úverovanie v eurozóne. Predovšetkým v krízou zasiahnutých krajinách menovej únie majú spotrebitelia a firmy stále problém získať úver. Zníženie kľúčového úroku by navyše mohlo oslabiť silné euro.

Rada guvernérov však na júnovom zasadnutí neschváli program nákupu štátnych a firemných dlhopisov. Prezident ECB Mario Draghi si chce toto opatrenie nechať pre prípad, že by inflácia v eurozóne ešte viac klesla.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: