Makro & Odvetvia | CEE

Česká vláda preplatí firmám v kríze náklady na zamestnancov, schválila „kurzarbeit“

Na základe žiadostí firiem bude vláda po dobu 6 mesiacov dotovať 20% priemernej mzdy zamestnanca, podpora má začať fungovať na jar 2015

Podniky, ktorým pre krízu dočasne ubudne objem práce, si budú môcť udržať zamestnancov, pretože ich platy bude dorovnávať štát. Vláda schválila základné parametre podpory známej ako kurzarbeit. Zamestnancovi sa bude vyplácať 70 % jeho priemernej mzdy, pričom 50 % bude hradiť zamestnávateľ a zostávajúcich 20 % sa uhradí zo štátneho rozpočtu. Každú jednotlivú žiadosť ale bude posudzovať vláda, presadil minister financií Andrej Babiš. Informoval o tom server e15.cz.

Uvedených 20 % priemerného platu bude štát vyplácať prostredníctvom úradu práce. Firmy budú dostávať podporu z financií určených na aktívnu politiku zamestnanosti. Príspevok bude možné vyplácať pol roka, pričom vo výnimočných prípadoch ešte ďalších šesť mesiacov.

Vláda však bude rozhodovať o tom, či nastala situácia, ktorá oprávňuje podniky poberať podporu v rámci kurzarbeitu. "Ešte v druhom kroku bude vláda rozhodovať o každej žiadosti," povedala po rokovaní vlády ministerka práce a sociálnych vecí Michaela Marksová Tominová.

V praxi by tak úrady práce mali dostávať žiadosti od jednotlivých podnikov, o ktorých následne rozhodne vláda. V prípade schválenia potom žiadosť spätne vybaví daný úrad práce. Marksová sa pritom nedomnieva, že by opatrenie malo byť výraznou byrokratickou prekážkou. Ak by to tak bolo, dá sa prehodnotiť, dodala.

Paragrafové znenie návrhu by v rámci novely zákona o zamestnanosti mohlo podľa Marksovej prejsť parlamentom v budúcich mesiacoch. Kurzarbeit by potom mohol fungovať od jari 2015.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: